Stanovnici baraka kod KAP-a: Nećemo dozvoliti rušenje domova

Mještani začuđeni zahtjevom za iseljenje, a tvrde da je Perišić ranije obećao da će naći rješenje za njih
99 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Vesko Belojević
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.07.2015. 07:56h

Predstavnici porodica, koje su od stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića dobili rok od mjesec dana da se isele iz svojih domova, sastaće se danas sa nadležnima iz Glavnog grada.

Ukoliko im iz Glavnog grada ne ponude konkretno rješenje za problem, mještani su poručili da će upotrijebiti sva "demokratska i nedemokratska sredstva“, kako bi zaštitili svoje domove.

Rješenje o iseljenju iz baraka oko KAP-a, logističkog centra "Voli" i plinare, je do sada dobilo 12 porodica, a kako su juče kazali mještani "Vijestima", ista sudbina očekuje još 33 familije.

U dopisu koji je dostavljen mještanima, a koji je potpisao Perišić, navodi se da je "rješenjem Privrednog suda od 8. jula 2013. otvoren stečajni postupak nad KAP-om, u toku kojeg je prodata njegova cjelokupna imovina, kao i zemljište i objekti u kojima nelegalno boravite duži niz godina“.

"Da bi se okončao postupak prodaje imovine KAP-a u stečaju, neophodno je da se imovina oslobodi od lica i stvari, i preda kompaniji 'Uniprom' iz Nikšića, koja je kupac cjelokupne imovine KAP-a u stečaju“, piše u dopisu koji je podijeljen stanovnicima baraka.

U dopisu, stanovnici baraka se mole da "u roku od 30 dana objekat, koji je imovina KAP-a u stečaju, oslobode od lica i stvari".

"Uniprom" Veselina Pejovića je u julu prošle godine preuzeo upravljanje KAP-om, a imovinu nije u potpunosti platio. Samo je, kako je ranije objavljeno, uplaćena polovina od 28 miliona eura. Vesko Žižić, koji 26 godina živi u baraci kod KAP-a, kazao je da su mještani začuđeni iznenadnim uručenjem rješenja, jer su tri njihova predstavnika ranije razgovarala sa Perišićem, koji im je obećao da će naći rješenje sa nadležnima iz Glavnog grada i resornog ministarstva.

"Rješenje o iseljenju može da donese neki izvršni organ, a ne Perišić, iako je pravnik po struci. Ne mogu da budu ni stranka u sporu, jer je Opština dužna da riješi te 'dogovore', da bi oni do septembra, jedan kroz jedan, mogli da 'uvedu' to zemljište“, ocijenio je Žižić.

Tvrdi da, prema njihovim saznanjima, gradonačelnik Slavoljub Stijepović "neće da se miješa, jer je (Miomir) Mugoša zadnjim trzajem i nečijim znanjem preko milion kvadrata poklonio nekome".

Nije im ponuđen smještaj, a traže im da se isele

Istakavši da ugrožene familije žive u veoma lošim uslovima, Predrag Ilić je kazao da im nije ponuđen nikakav smještaj, već se od njih samo traži da se isele.

"Neka nam se neko obrati javno...a ne da mi dobijamo ovakva rješenja. Ne znamo čime je to potkrijepljeno. Moguće da je njega (Perišića) gradonačelnik ovlastio da radi ovo, ali mi ne znamo...“, istakao je Ilić.

On je kazao da je Mugoša ranije izjavio da je kupac KAP-a dužan da napravi objekat u kome treba smjestiti sve porodice, koje su smještene u tom dijelu.

"Taj neko ko je uzimao ili ko je prodavao to zemljište znao je da ovdje postoje porodice. Trebalo je na Skupštini da iznesu to...“, kazao je Ilić, istakavši da se nekoliko porodica juče obratilo Centru za socijalni rad, ali im je rečeno da nijesu nadležni.

Odluku o međusobnom razgraničenju zemljišta između Glavnog grada i KAP-a i njegovih djelova Kovačnice i Prerade su krajem aprila prošle godine izglasali odbornici vladajuće DPS-LP-BS koalicije, nezavisni odbornik Boban Vujačić i Slaviša Guberinić (NS).

Protiv su glasali odbornici SDP-a, SNP-a, dok glasanju nijesu prisustvovali predstavnici PzP-a i Nove, koji su saopštili da se protive tim odlukama. Glasanje za proglašenje prostora KAP-a biznis zonom je bilo gotovo istovjetno, samo što su bili odsutni iz SDP-a.

Bonus video: