Nacionalne parkove posjetilo preko 99.000 ljudi

Durmitor, Biogradska gora, Prokletije, Lovćen i Skadarsko jezero, kako se navodi, nude veliki niz mogućnosti za upoznavanje brojnih prirodnih i kulturnih vrijednosti
0 komentar(a)
Durmitor, Foto: Vijesti online
Durmitor, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 23.07.2015. 12:50h

Nacionalne parkove (NP) je od početka godine do 15. jula posjetilo oko 99.000 ljudi, 40 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi je sapšteno da je povećanje ostvareno uprkos opstrukciji naplate ulaznica za Lovćen prošle godine i početku naplate ulaznica za Prokletije od ove godine.

"Za ukupnu turističku ponudu NP Durmitor prošle godine je do 15. jula bilo zainteresovano 35,79 hiljada ljubitelja prirode, što u odnosu na ovu godinu, kada je zabilježen broj od 37,3 hiljade posjetilaca, predstavlja povećanje od četiri odsto", navodi se u saopštenju.

NP Lovćen, je kako se dodaje, posjetilo 26,69 hiljada posjetioca što predstavlja znatno povećanje u odnosu na uporedni period kada je registrovano 1,79 hiljada ljudi.

Posjećenost NP Skadarsko jezero je na nivou od prošle godine i do 15. jula je 24,92 hiljade posjetilaca bilo zainteresovano za turističku ponudu ovog parka.

Na povećanje broja posjetilaca u NP Biogradska gora od 16 odsto uticalo je, kako je objašnjeno, organizovanje niza promotivnih događaja početkom ljetnje sezone, kao što su Pješačenje sa ambasadorima, Međunarodni kajakaški kup Biogradsko jezero, Međunarodna likovna kolonija.

Iz preduzeća Nacionalni parkovi podsjećaju da je NP Prokletije prvi put od svog osnivanja, od 15. jula ove godine, počeo da naplaćuje ulaznice.

U periodu od 15. do 19. jula na kontrolno-ulaznom punktu Grebaje registrovano je 247 posjetilaca.

Durmitor, Biogradska gora, Prokletije, Lovćen i Skadarsko jezero, kako se navodi, nude veliki niz mogućnosti za upoznavanje brojnih prirodnih i kulturnih vrijednosti.

"Osvajanje najviših planinskih vrhova, splavarenje drvenim splavovima ili rafting rijekom Tarom, krstarenje Skadarskim jezerom, šetnja edukativnom stazom oko Biogradskog ili Crnog jezera, boravak u bungalovima Biogradske prašume ili na Ivanovim koritima, pješačenje ili vožnja biciklima po brojnim stazama, sportsko pecanje ili obilazak centara za posjetioce samo su dio raznovrsne turističke ponude crnogorskih nacionalnih parkova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: