Mirković: Ako država nije bila vlasnik "Javorka" 1992. godine, kako je uplatila doprinose

Svi mi znamo šta u periodu socijalizma znači društveno preduzeće i društvena svojina. Ako je ko u Nikšiću, ali i na nivou države, žrtva tranzicije to su radnici DP "Javorak" i ovo nijesu zaslužili“, poručio je Mirković
180 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2015. 11:47h

Zbog nemogućnosti da dokažu da je nikšićki „Javorak“, nekadašnje društveno preduzeće, bilo u vlasništvu države oko 60 bivših i sadašnjih radnika tog preduzeća ne može da ostvari pravo na penziju po izmjenama i dopunama Zakona o PIO koje su važile do kraja juna.

Zbog toga su se jutros okupili ispred nikšićke područne jedinice Fonda PIO i nadležnima predali zahtjev da ukoliko ne dobiju traženo rješenje kreću sa protestima.

„Zvao nas je direktor Fonda Dušan Perović i obećao da će nam u ova dva dana nešto riješiti. Sačekaćemo da tražena rješenja dobijemo do ponedjeljka do devet sati, a ukoliko se to ne dogodi protestovaćemo ispred Fonda PIO u Podgorici uz mogućnost radikalizacije protesta“, kazao je Ranko Mirković, predstavnik radnika.

I pored sve dokumentacije koje posjeduju, i koju su priložili Fondu PIO, da je Narodna Skupština Opštine Nikšić 1948.godine, u cilju podsticanja razvoja privrede, osnovala pilanu „Prvi maj“, koja je kasnije promijenila naziv u ŠIK „Javorak“, a 1989.godine u društveno preduzeće „Javorak“, za Fond je i dalje sporna vlasnička struktura i udio države.

„Ako država nije bila vlasnik ’Javorka’ 1992.godine kako je onda uplatila naše doprinose. Svi mi znamo šta u periodu socijalizma znači društveno preduzeće i društvena svojina. Ako je ko u Nikšiću, ali i na nivou države, žrtva tranzicije to su radnici DP ’Javorak’ i ovo nijesu zaslužili“, poručio je Mirković.

Prema njegovim riječima jedini krivac za stanje u kome su se našli bivši i sadašnji radnici „Javorka“ je Fond PIO od koga nikako da dobiju „odbijajuća ili neodbijajuća rješenja“ da li imaju pravo na penziju ili ne, dok od nadležnih ministarstava i drugih ustanova nemaju opstrukcije.

„Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je uvidom u dokumentaciju decidno potvrdila da radnici ’Javorka’ ispunjavaju zakonske uslove za sticanje prava na penziju na osnovu stečaja. To su nam potvrdili i u Ministarstvu ekonomije, Centralnom registru privrednih subjekata i Privrednom sudu“, naveo je Mirković.

Prema njegovim riječima poslanik DF-a Janko Vučinić im je obećao da će njihov problem iznijeti u Parlamentu.

DP „Javorak“ je, kako stoji u ugovoru o prodaji iz 2004.godine, uz saglasnost Vlade i Privrednog suda, prodata kompaniji „Mi Rai“.

Galerija

Bonus video: