Dulovine: Svađa mještana i nadležnih, umalo došlo do tuče

Ljubiša Kuburović, čija kuća je odavno u Dulovinama, smatra da se radi „o klasičnom otimanju zemljišta od strane Opštine i Katastra“
326 pregleda 7 komentar(a)
Ljubiša Kuburović, Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Ljubiša Kuburović, Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.07.2015. 06:06h

U kolašinskom naselju Dulovine juče je umalo došlo do fizičkog obračuna između mještana i predstavnika nadležnih službi, nakon što su na teren došli geometri.

Sve je to, kako neki mještani tvrde, zbog greške Uprave za nekretnine. Konflikt je nastao jer za određeni dio zemljišta, koji nadležni tretiraju kao put kroz naselje, mještani tvrde da je dvorište.

Ljubiša Kuburović, čija kuća je odavno u Dulovinama, smatra da se radi „o klasičnom otimanju zemljišta od strane Opštine i Katastra“. On tvrdi da je put bukvalno dio njegovog dvorišta. Prema njegovim riječima, problem je nastao prije nekoliko godina kada je počela izgradnja jedne kuće za koju vlasnici tvrde da imaju potrebnu dokumentaciju u šta on ne vjeruje.

„Sa geometrima juče se pojavila i komunalna policija i saopštili su da je naše dvorište javni put.Tako je eskalirao problem kojeg su stvorili Opština i područna jedinica Uprave za nekretnine. Kategorično tvrdim da su tokom javne rasprave švercovali moj potpis, kao i potpise Vesne Perović i Miloša Perovića. Sve je urađeno nezakonito i ilegalno, iza naših leđa, oduzeta je naša imovina i pripisana Opštini, a o svemu tome imamo valjanu dokumentaciju...”, kazao je Kuburović novinarima koje je pozvao da se, kako naglašava, „uvjere u bezakonje“.

On tvrdi da je Katastar „iskrivio“ placeve, pa se ne zna gdje su međaši. Ako se izvrši eksproprijacija i prostor dovede namjeni, objašnjava Kuburović, neće braniti prolaz iako imaju nalaze inženjera građevinske i geodestke struke da bi se na taj način ugrozila stabilnost stambenih objekata.

„Umjesto dogovora angažovana je privatna geometarska agencija, Opština i Katastar nemaju geometra, a siguran sam da u svemu imal i politike od strane lokalne uprave”, rekao je on.

U Komunalnoj policiji objašnjavaju da su braća Marko i Žarko Rakočević, podnijeli zahtjev da im se omogući prilaz kući koju su sagradili.

“Parcela koju snimaju geometri je opštinsko vlasništvo i treba da bude prilazni put. Registrovanu agenciju su angažovali Rakočevići. Ljubiša Kuburović, Vesna Perović i ostale komšije tvrde da prostor pripada njihovim dvorištima jer je blizu kućama.Uprava za nekretnine je ovaj prostor upisala kao opštinsko zemljište”, kažu u toj službi.

Rakočevići su juče rekli da im je cilj da obezbijede prilaz do svoje kuće koju su sagradili. To im je, naglašavaju, garantovano od opštinskih organa.

Bonus video: