Masline u Ulcinju slabo rodile već treću godinu

Ulcinjski maslinari očekuju da će se održati svega 10 odsto roda tamošnjih maslina i da će ulje poskupjeti
123 pregleda 4 komentar(a)
maslinjaci Ulcinj, Foto: Samir Adrović
maslinjaci Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 22.07.2015. 19:11h

Ulcinjski maslinjaci koji broje oko 80 hiljada stabala ni ove godine, treću zaredom, neće imati ploda preko 10 odsto. To će nesumnjivo dovesti, kako tvrde maslinari, do povećanja cijena, ali i nestašice ulja čak i kod mlinara koji još imaju zaliha.

Kako smatra dr Maksut Hadžibrahimi, to će se negativno reflektovati na kućne budžete Ulcinjana koji nemaju zaliha a koji su navikli na veću potrošnju maslina i maslinovog ulja u ishrani.

"Sezona je kasnila, budžeti otanjali, a ulja sve manje. Još jedna godina bez prave berbe, oni koji imaju zalihe ulja u rezervi sigurno će podići cijene, jer je to zakon tržišta. I to će donijeti probleme”, smatra Hadžibrahimi.

Ulcinjski maslinari tvrde da ova godina neće biti rodna.

Predsjednik Udruženja maslinara "Ulcinj" Fikret Katana napomenuo je da je slična situacija u Hrvatskoj i Albaniji.

"Hrvati se već interesuju za naše ulje što će dovesti do poremaćaja na tržištu. Nadamo se da će makar ovo 10 odsto roda, koliko očekujemo dočekati berbu, odnosno preživjeti vrućine i suše”, kazao je Katana.

Podsjetio je da je i prošla godina bila slična ali da je već u avgustu sav rod pao sa grana.

Hadžibrahimi je naveo da Ulcinj ima jedan od najkvalitetnijih maslinjaka u zemlji i regionu.

"Nedavno je šumarski institut iz Istanbula utvrdio, da je najstarije stablo u Valdanosu staro 1892 godine, a najmlađe 1390. U Bašbuljuku je najstarije 1314 godina”, kazao je Hadžibrahimi.

Katana je kazao da ni ove kao ni prethodnih godina nije bilo roda u maslinjaku u Valdanosu. Te maslinjake ne obrađuju bivši vlasnici, jer još čekaju povraćaj imovine.

Bonus video: