Šegrt: Stanovnici primorskih gradova imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu

Šegrt je obišao Opštu bolnicu i Dom zdravlja Bar, domove zdravlja Ulcinj, Tivat i Herceg Novi i Specijalnu bolnicu „Vaso Ćuković“ u Risnu, kao i zdravstvene stanice Virpazar i Sutomore
57 pregleda 3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 22.07.2015. 17:09h

Stanovnici Bara, Ulcinja, Tivta, Herceg Novog i Risna, kao i brojni turisti tokom ljetnje sezone, imaju veoma kvalitetnu, dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu, ocijenio je ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Šegrt je u utorak posjetio zdravstvene ustanove u Baru, Ulcinju, Tivtu, Herceg Novom i Risnu, u sklopu redovnog obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

„Nakon obilaska Opšte bolnice i Doma zdravlja Bar, domova zdravlja Ulcinj, Tivat i Herceg Novi i Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu, kao i zdravstvenih stanica Virpazar i Sutomore, Šegrt je ocijenio da stanovnici ovih primorskih opština i brojni turisti tokom ljetnje sezone, imaju veoma kvalitetnu, dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu i da dobijaju zdravstvene usluge na visokom nivou“, kaže se u saopštenju.

Zdravstvene ustanove u Baru, Ulcinju, Tivtu i Hervceg Novom, kako je kazao Šegrt, posjeduju prostorne, tehnološke i kadrovske kapacitete za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima.

„Tokom razgovora sa menadžmentima zdravstvenih ustanova, ministar Šegrt je naglasio da je, budući da je ljetnja turistička sezona u toku, neophodno da zdravstvene ustanove usklade organizaciju rada i stave u funkciju sve svoje kapacitete, kako bi mogli da odgovore eventualnim potrebama turista za zdravstvenom zaštitom“, kaže se u saopštenju.

Šegrt je, u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite građanima, istakao da je potrebna reorganizacija zdravstvenog sistema, prema stvarnim potrebama, kao i da je neophodna racionalnija potrošnja i raspodjela sredstava i bolja kontrola.

„On je kazao da je, u tom smislu, neophodno poboljšati koordinaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, uvesti kliničke i terapijske vodiče i smjernice i sprovoditi kontimuiranu edukaciju i stručno usavršavenje zdravstvenih radnika“, navode iz Ministarstva.

Šegrt je, tokom radne posjete, razgovarao i sa predsjednicima Opština Bar i Ulcinj, Zoranom Srzentićem i Fatmirom Đekom, o mogućnosti uključivanja lokalne uprave u projekte koji imaju za cilj unapređenje zdravstvene zaštite stanovnika tih opština i realizaciji zajedničkih projekata koji imaju za cilj razvoj i promociju zdravstvenog turizma.

Bonus video: