Inicijativa: Fakultet primjernjene fizioterapije da ostane u Igalu

„Nas prepoznaje Evropa, studenti iz Holandije, Belgije, Skandinavije traže da kod nas provedu na praksi 5 do 7 nedelja. Mislim da je suvišno objašnjavati da smo dobri i za ljude ovdje“, dodaje doktorica Delić
484 pregleda 1 komentar(a)
Institut dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.07.2015. 14:16h

Opština Herceg-Novi pružiće podršku Fakultetu primijenjene fizioterapije, Udruženju fizioterapeuta Crne Gore i Institutu „Dr Simo Milošević“ u borbi za zaštitu identiteta i integriteta jedinog državnog fakulteta u Opštini, koji je stub fizioterapeutske struke u Crnoj Gori, saopšteno je danas nakon sastanka predsjednika opštine Dragana Jankovića sa dekanom Fakulteta primijenjene fizioterapije docentom dr Sofijom Žitnik Sivački, direktoricom medicinskog sektora Instituta „Dr Simo Milošević“ Marinom Delić, predsjednikom Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krstom Kovačevićem i predsjednikom Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Radovanom Borovićem.

Prema novom Elaboratu koji je predložio Univerzitet Crne Gore, Fakultet primijenjene fizioterapije opstaće kao studijski program u okviru Medicinskog fakulteta u Podgorici, što u strukovnom udruženju smatraju prihvatljivim.

O ovome bi trebalo da se izjasne i odbornici u SO Herceg Novi.

“Važno je postojanje jednog državnog fakulteta u Igalu, naročito u kontekstu spojivosti sa privredom, odnosno sa Institutom 'Dr Simo Milošević', koji je osnivač i baza rada ove obrazovne institucije sa 40-godišnjom tradicijom," kazala je direktorica medicinskog sektora Instituta, Marina Delić.

“Ono što cijela Evropa naglašava je spojivost edukacije i privrede, mi to imamo ovdje, ne treba da ga razvijamo i zainteresovani smo da ta simbioza i dalje postoji i u tome nam je neophodna podrška lokalne samouprave," kazala je Delić, naglašavajući da će Institutu ponuditi svoju pomoć.

“Cilj je da svi zajedno utičemo na to da Fakultet ostane u našem gradu", kazala je Delić.

„Nas prepoznaje Evropa, studenti iz Holandije, Belgije, Skandinavije traže da kod nas provedu na praksi 5 do 7 nedelja. Mislim da je suvišno objašnjavati da smo dobri i za ljude ovdje“, dodaje doktorica Delić.

Fakultet primijenjene fizioterapije pohađa u prosjeku od 230 do 250 studenata iz Crne Gore i država regiona godišnje. Korijeni ove visokoškolske ustanove su u Fizioterapeutskoj školi, koju je Institut osnovao 1976. godine, a potom je prerasla u Višu fizioterapeutsku školu, a od 2003. godine u trgodišnji fakultet za primjenjenu fizioterapiju.

Bonus video: