Reakcija javnosti urodila plodom: Vlada odustala od neplaćanja trudničkog

Šegrt je istakao da se, zahvaljujući dopunskom radu preko 170 zaposlenih u Kliničkom centru, broj pacijenata na listama čekanja smanjio za 77 odsto za gotovo dva i po mjeseca
18 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.07.2015. 17:56h

Cijeli iznos naknade za trudnice, ukoliko se usvoji novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, plaćaće i dalje Fond za zdravstveno osiguranje, saopštio je ministar zdravlja Budimir Šegrt.

On je danas na konferenciji za medije kazao da su zbog senzibilnosti i podrške natalitetu u tom resoru ostali pri predlogu kakav je ranije bio - da bolovanje od prvog dana ide na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Novim Nacrtom zakona bilo je predviđeno da troškove naknade za prva dva mjeseca trudničkog bolovanja snosi poslodavac, što je izazvalo kritike nevladinog sektora, dijela političkih partija, kao i ukupne javnosti.

Šegrt je kazao da su nadležni, pored analize ukupne potrošnje ljekova, uradili i analizu potrošnje 15 medikamenata, koji se pacijentima propisuju kroz stručne konzilijuma KCCG, a odobrava Komisija za ljekove Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Analiza upotrebe i troška tih ljekova je pokazala da su se, što je zabrinjavajuće, ti ljekovi upotrebljavali mimo medicinskih indikacija koje je sam proizdvođač definisao”, rekao je ministar, istakavši da su određeni pacijenti koristili ljekove koji nijesu na najbolji i adekvatan način uticali na kvalitet ili poboljšanje kvaliteta zdravlja, pa su tako trošili vrijeme, a država neopravdano veliki novac.

Prema riječima Šegrta, u tom smislu je donešena nova Uredba o uvođenju ljekova na listu i maksimalnih cijena ljekova, napravljen klinički vodić za rad konzilijuma KCCG i kontrolu rada komisije Fonda, ali i definisano stanje bolesti u kojem se pacijent nalazi da bi mu se propisali ljekovi.

On je istakao da se, zahvaljujući dopunskom radu preko 170 zaposlenih u Kliničkom centru, broj pacijenata na listama čekanja smanjio za 77 odsto za gotovo dva i po mjeseca.

Rekao je da je 9. maja ove godine na listama čekanja u KCCG bilo 6032 pacijenata, a 17. jula 2276.

Pojasnio je da je na listi čekanja na Oftamološkoj klinici 1400 pacijenata, što znači da trenutno za ostale medicinske usluge čeka svega 800 građana.

On je kazao da je početkom maja na Internoj klinici na endokrinologiji čekalo 980 pacijenata, te da sada ne postoji lista čekanja, koja je “iščezla” i na reumatologiji, gdje je do prije dva i po mjeseca čekalo 345 građana.

Takođe, ni na vaskularnoj hirurgiji se više ne čeka preko mjesec dana na operativni zahvat.

Šegrt je rekao da je u Centru za kardiohigurgiju broj pacijenata smanjen sa 205 na 183, pa, iako izgleda da lista nije puno skraćena, više od 60 pacijenata je mjesečno operisano na tom odjeljenju.

Pojasnio je da je povećan priliv pacijenata koji na tom odjeljenju čeka na operaciju.

Šegrt je saopštio da je ovakva količina posla, koja pokazuje izuzetne efekte, koštala KCCG 35 hiljada eura u bruto iznosu, “što znači da je državi od toga vraćeno 70 odsto” i da su radnici dobili neuporedivo malo.

Da se problem sa listama čekanja rješavao kao ranije, slanjem pacijenata van granica ili uključivanjem privatnika, to bi sistem koštalo 20 do 30 puta više, tvrdi ministar.

Pitanje listi čekanja, tvrdi, biće dovedeno u normalno stanje već tokom oktobra, nakon godišnjih odmora.

On je kazao da liste čekanja moraju biti transparentne i ne smiju biti izvor korupcije, dodavši da “misli da naše liste nijesu imale ovakve karakteristike”, već da više pokazuju lošu namjeru ili neraspoloženje da se problem riješi.

“Pojedini ugovori koji su bili u praksi, pogotovo Fonda za privatnim ustanovama za prevazilaženje listi čekanja, su bili besmislica i nije imalo osnova za to”, upozorio je.

Šegrt je naglasio da je u 2014. zdravstvo, pored budžeta od 172 miliona, državu koštalo 223 miliona eura, što je enormno probijanje budžeta.

Briga o zaštiti trudnica ne smije se prepustiti poslodavcima

Briga o socijalnoj zaštiti trudnica ne može se prepustiti poslodavcima, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije, koja je pozdravila odluku resornog ministarstva da povuče predlog da prva dva mjeseca odsustva sa rada trudnice plaća poslodovac umjesto Fonda zdravstvenog osiguranja.

To rješenje bilo je predviđeno u Nacrtu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

"Povlačenjem tog nacrta, najbolje se afirmiše dijalog između zakonodavne i izvršne vlasti i NVO sektora", kaže se u izjavi poslanika SDP-a Izeta Bralića.

Trudnoća je, kaže on, posebna faza u životu svake žene i zahtijeva najveću pažnju, kako porodice tako i društva.

"Zato se ne smije prepustiti briga o njenoj socijalnoj zaštiti poslodovcu, bilo da se radi o državnom ili privatnom sektoru", poručio je Bralić.

On je kazao da je SDP prva reagovala na nacrt koji je povučen jer su htjeli da zaštite ženu u trudnoći, pospiješiti rađanje i stimulisati poslodavce da češće zapošljavaju žene u reproduktivnom periodu.

Bonus video: