Budva riješila pitanje vode

“Danas smo postisali sporazum oko izmirivanja obaveza lokalnog Vodovoda prema Regionalnom vodovodu koje su iz 2010."
103 pregleda 12 komentar(a)
Rađenović, JEvrić i Medigović
Rađenović, JEvrić i Medigović
Ažurirano: 21.07.2015. 12:54h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, direktor JP “Regionalni vodovod” Goran Jevrić i director budvanskog Vodovoda Milenko Medigović potpisali su danas ugovor o izmirivanju duga , koji je lokalni vodovod imao prema regionalnom sistemu, kao i sporazum o nastavku nastavku daljeg preuzimanja vode za vodosnabdijevanje metropole turizme.

Uz podsjećanje da je “Vodovod i kanalizacija” Budva korisnik sistema Regionalnog vodosnadbijevanja još od jula 2010. godine kada se prvi od lokalnih vodovoda sa crnogorskog primorja priključio na ovaj sistem, direktor budvanskog Vodovoda Milenko Medigović je kazao da su maksimalno angažovani u poboljšanju saradnje ova dva preduzeća kako u tehničkom tako i u finansijskom smislu.

“Danas smo postisali sporazum oko izmirivanja obaveza lokalnog Vodovoda prema Regionalnom vodovodu koje su iz 2010. Dio tog duga smo uspjeli da servisiramo, a dio smo ostavili u narednom periodu po sporazumu i dogovoru da rješavamo. Suvišno je naglašavati šta znači Regionalni vodovod za crnogorsko primorje, ali nažalost, sve primorske opštine ne preuzimaju količine koje su im potrebne kao što preuzima Budva. Budva 95 odsto svoje teritorije pokriva kvalitetnim vodosnabdijevanjem i smatramo da kada bi i ostale opštine preuzele potrebne količine vode, da bi sistem regionalnog vodosnabdijevanja kvalitetnije funkcionisao i sa manje finansijskih problema. Neophodno je i da u ime loklanih samouprava svako preuzme svoju odgovornost da bi ovaj sistem zaživio i funkcionisao kako je planirano. Značaj regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje je veliki, posebno za opštinu Budva koja potrebama ne bi mogla odgovoriti s obzirom da smo ušli u jaku turističku sezonu sa malim padavinama i nedostaju velike količine vode”, kazao je Medigović, zahvaljujući se regionalnom vodovodu što Budva nema problema sa vodosnabdijevanjem na cijeloj teritoriji.

Prema riječima direktora regionalnog Vodovoda Gorana Jevrića Budva je i ovim činom prepoznala interes u budućnosti razvoja turističke destinacije, zahvaljujući kvalitetu vode.

“Crnogorsko primorje je možda jedina turistička destinacija gdje imamo kvalitetnu vodu za piće. Ova godina je hidroskopski bila veoma loša, presušili su lokalni izvori, ali vodoizvorište Bolje sestre je izdašnog kvaliteta i kvantitativno i kvalitattivno vodom. Iz Opštine Ulcinj traže dodatne količine vode i tokom danas ćemo preći rekordnu isporuku vode preko 700 litara sekundi, što znači da na današnji dan isporučujemo oko 60 odsto količine vode iz raspoloživog kapaciteta”, kazao je Jevrić.

Gradonačlnik Budve Lazar Rađenović je ocijenio da potvrda je upravo “danas kada smo u jeku turističke sezone, kada je Budva zaista dobro popunjena, ali i kada imamo izuzetno visoke temperature, bez sistema regionalnog vodovsadbijevanja, kao glavnog oslonca, Budva ne bi imala dovoljne količine vode”.

“Danas mogu reći sa zadovoljstvom , Budva iz sistema regionalnog vodovoda vuče nešto preko 350 sekundnih litara, što čini više od dvije trećine današnjih potreba za prostor od Buljarice do Jaza, što čini oko polovine ukupne količine vode koja posredstvom regionalnog sistema dođe do crnogorskog primorja. Ja sam danas zadovoljan jer su sve relacije između lokalnog vodovoda, pa i po osnovu ranijih obaveza, riješene, uz dvije velike obaveze. Jedna od strane Regionalnog vodovoda koja znači da će njihov sistem i dalje odgovarati kvalitetno ne samo na potrebe Budve, već i ostalih opština, da ćemo imati dovoljne količine vode i ne samo kvantitativno već i kvalitativno. Druga je obaveza lokalnog vodovoda da bude isto tako odgovoran partner prema Regionalnom vodovodu”, zaključio je Rađenović.

Bonus video: