Planinari i turisti u HN šokirani: Bojom za dalekovode prefarbana markacija

Čakotin je vrijedan arheološki nalaz jer su tu, polovinom 20. vijeka otkriveni ostaci rimskog refugijuma-skloništa
9 komentar(a)
Prefarbana markacija, Foto: Slavica Kosić
Prefarbana markacija, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.07.2015. 19:44h

Radnici Elektroprenosa Crne Gore ili firme koju su angažovali, nedavno su farbajući dalekovode na Čakotinu u zaleđu Herceg Novog, gotovo sve planinarske markacije prefarbali bojom za dalekovode.

Čakotin je vrijedan arheološki nalaz jer su tu, polovinom 20. vijeka otkriveni ostaci rimskog refugijuma-skloništa.

“Prije nekoliko dana sam imao poziv stanih turista - planinara, čudili su se kako je na karti ucrtana markirana staza, a na terenu je nema. Izašao sam na vrh - vidikovac Čakotin i uvidio da su markacije na stazi u dužini od nekih 200 metara zaista sve redom pokrivene sivom-metalik bojom”, kazao je načelnik Sekcije za markaciju i vodičku službu u PK “Subra” Željko Starčević.

Članovi PD “Subra” su ponovo označili taj dio, ali tragovi sive boje su ostali i trebaće nekoliko godina da izblijede.

Na obližnjem betonskom podzidu puta za Trebesin, kaže Starčević ti "majstori" (Miloš, Rožaje i Đuka, Raška) su se i potpisali.

“Motiv za ovakav postupak ne vidim, a pitam se i kakav to radnici imaju nadzor ako im se dozvoljavaju ovakve stvari?“, ističe Starčević i dodaje da su obnavljajući markiranu stazu Sitnica-Vrbanj, naišli na sličan nemar.

“Tamo doduše nam nisu uništili markacije, ali isto imamo isprosipanu boju na odmorištu i ulazu na markiranu stazu. Dalje na stazi su bacili kantu od boje i drugo smeće. I na Modroj ploči, stari kameni pješački put za Kotobilj “ukrasili” su metalik-bojom”, navodi Starčević.

On kaže da u zaleđu Novog ima mnogo takvih primjera. Ofarban je i rubni kamen zida starog Matkovića mosta iz druge polovine 19. vijeka.

Bonus video: