Još nejasno kako je umrla porodilja iz Rožaja

Obdukcija koju je uradila doktorka Dragana Čukić pokazala je da je porodilja umrla usljed sepse izazvane upalom, odnosno pucanjem slijepog crijeva
179 pregleda 11 komentar(a)
Sanela Kujević-Murić, Foto: Facebook
Sanela Kujević-Murić, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.07.2015. 18:33h

Istraga o smrti porodilje Sanele Kujević Murić već četiri mjeseca tapka u mjestu, a rezultati analize Sudsko medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta duže od 20 dana putuju iz Podgorice do bjelopoljskog Višeg tužilaštva.

Rožajka je preminula 18. marta, dvadesetak dana nakon prijevremenog porođaja u Opštoj bolnici u Beranama.

Obdukcija koju je uradila doktorka Dragana Čukić pokazala je da je porodilja umrla usljed sepse izazvane upalom, odnosno pucanjem slijepog crijeva.

Tužilaštvo je nakon toga otvorilo istragu, u okviru koje je i tražilo pomoć od SMO.

“Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljen iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, ovo tužilaštvo još nije dobilo tražene medicinske analize. Prema informacijama Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, analiza je urađena i tužilaštvu će biti dostavljena narednih dana”, odgovorili su “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva 25. juna.

Iz tog tužilaštva “Vijestima” su juče rekli da nemaju saznanja da je analiza dostavljena njihovim kolegama u Bijelom Polju.

U okviru istrage o smrti Rožajke policija je ranije saslušala više ljekara i medicinskih radnika rožajskog Doma zdravlja.

Policija je tada rekla da su ljekare saslušali po nalogu Višeg državnog tužilaštva iz Bijelog Polja, koje je tražilo i da se prikupi medicinska dokumentacija Kujević Murić iz rožajskog Doma zdravlja i beranske bolnice.

Iz beranske bolnice ranije su saopštili da je Rožajka otpuštena kući dan nakon porođaja, 26. februara, u dobrom opštem stanju, a da je beba upućena u inkubator Neonatologije KCCG.

Istragom je utvrđeno da se ona desetak dana prije smrti više puta obraćala rožajskim ljekarima za pomoć.

Uvidom u protokole rožajskog Doma zdravlja, policija je utvrdila da se Kujević Murić doktorima javljala 9, 10. i 11, a potom 15. marta.

Na Odjeljenje ginekologije primljena je 17. marta u popodnevnim satima, a dan kasnije, oko pet sati ujutru, izgubila je bitku za život.

Njen suprug Asmir Murić ranije je “Vijestima” kazao da je Sanela sve vrijeme imala nesnošljive bolove u predjelu stomaka i povišenu temperaturu.

Pomoćnik ministra zdravlja dr Mensud Grbović u martu je kazao da je Ministarstvo zdravlja iz rožajskog Doma zdravlja dobilo informaciju da je porodilja imala tegobe, koje su više ličile na problem gornjeg respiratornog trakta.

Grbović je kazao da će Ministarstvo zdravlja pratiti razvoj situacije i da će o tome obavijestiti javnost.

Bonus video: