PROJEKAT "LJEPOTA RAZLIČITOSTI"

Interkulturalna razmjena: Učenici iz Vrbasa u posjeti Beranama

“Srednja stručna škola '4. juli' iz Vrbasa je jedna od četiri škole iz Srbije čiji je projekat 'Lepota različitosti' prihvaćen na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Naši partneri su udruženje „Oaza“ iz Sarajeva i Srednja stručna škola iz Berana. Kao jedna od aktivnosti realizuje se i ova posjeta Crnoj Gori, a njoj je prethodila posjeta BiH", kazala je profesorica Slavica Zečević
85 pregleda 0 komentar(a)
Učenici iz Vrbasa, berane, Foto: Tufik Softić
Učenici iz Vrbasa, berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 11.10.2018. 14:01h

Grupa učenika iz vojvođanskog grada Vrbas boravi u posjeti Beranama kroz projekat "Ljepota različitosti", u okviru kojeg je uspostavljena saradnja između srednjih stručnih škola ova dva grada.

“Srednja stručna škola '4. juli' iz Vrbasa je jedna od četiri škole iz Srbije čiji je projekat 'Lepota različitosti' prihvaćen na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Naši partneri su udruženje „Oaza“ iz Sarajeva i Srednja stručna škola iz Berana. Kao jedna od aktivnosti realizuje se i ova posjeta Crnoj Gori, a njoj je prethodila posjeta BiH", kazala je profesorica Slavica Zečević.

Interkulturalna razmjena koja je centralna aktivnost ovog projekta ima za cilj promociju poštovanja kulturne, vjerske i jezičke različitosti, kao i manjinskih i kulturnih prava.

“Moto ovog projekta je 'Različitost nas ne razdvaja, već nas čini bogatijim', a da je taj moto tačan možemo da vidimo i tokom ove posjete, jer i ako dolazimo iz drugačijih sredina imamo ista interesovanja i razmišljanja”, kazala je učenica iz Vrbasa Milica Slavnić.

Mnogim od učesnika u projektu “Lepota različitosti”, među kojima je i učenik Adrijan Deme, ovo je prva posjeta Crnoj Gori.

“Prvi put sam u Crnoj Gori i Beranama, mogu reći da mi se jako sviđa. Naročito sam impresioniran znamenitostima koje smo imali priliku da obiđemo. Osim toga ovo je bila prilika da upoznamo nove ljude i da stvorimo neka nova prijateljstva”, rekao je Adrijan.

Koordinatori na ovom projektu ispred SSŠ Berane su profesori Mehdija-Bato Adrović i Rade Jolić, koji će narednog mjeseca grupu crnogorskih učenika odvesti u Vrbas, kako bi dobili priliku da se upoznaju sa tamošnjom kulturom i tradicijom.

"Cilj posjeta je da se podrži regionalna razmjena mladih i njihovih ideja kao osnova za buduću saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Aktivnosti se zasnaju na vrijednostima koegzistencije, tolerancije i poštovanja ljudskih prava i različitosti. Koliko je posjeta Crnoj Gori korisna za naše učenike, nadamo se da će isto toliko biti i posjeta Vrbasu vašim đacima”, objasnila je profesorica Zečević.

Među gostima iz Vrbasa je i učenica Milica Ruskovski, koja kaže da je ona primjer multikulturalnosti jer je njena majka porijekom iz Berana, a otac joj je Rusin.

“Ja nisam prvi put u Beranama, jer je moja mama rođena ovdje, tako da svake godine dolazim kod rođaka. Ova posjeta je ipak za mene posebna, jer sam imala priliku da posjetim stari grad Bar i upoznam nove ljude”, kazala je Milica i dodala da se ona, dijelom, osjeća kao Beranka.

Učenici iz Vrbasa posjetiće i opštinu Petnjica, gdje će između ostalog obići i arheološko nalazište Torine u Radmancima.