Kolašin: Članovi štrajkačkog odbora u lokalnoj upravi započeli štrajk glađu

Iz štrajkačkog odbora su sigurni da će imati podršku radnika na štrajk gladju su se odlučili, tvrde, i oni koji imaju srčane probleme i diabetes
0 komentar(a)
Štrajk glađu, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Štrajk glađu, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 20.07.2015. 14:20h

Članovi štrajkačkog odbora u zaposlenih u lokalnoj upravi, Centru za kulturu i službi zaštite i spasavanja, njih 11 započeli su jutros štrajk glađu koji će, kako je kazala predsjednica Tijana Đinović, trajati do ispunjenja zahtjeva – isplate 14 plata radnicima lokalne uprave i službe zaštite i 18 plata zaposlenima u Centru za kulturu.

"Nakon 37 dana štrajka nijesu napravljeni nikakvi pomaci i morali smo da na ovaj način opomenemo nečiju svijest i nečiju savjest. Jedino smo imali razumijevanje od strane ministarke rada Zorice Kovačvević koja ispunila obećanje i uplatia radnicima kratkoročnu pomoć od 100 eura.Bićemo istrajni u zahtjevima, 24 sata ćemo biti pred vratima predsjednice.Štrajk smo prijavili policiji i hitnoj pomoći.Strah nas je da ne budemo imali problema sa predsjednicom Opštine Željkom Vuksanović jer se ti problemi najavljuju", kazala je ona.

Vasko Bulatović, predsjednik sindikata Centra za kulturu tvrdi da Vuksanović, ne želi da riješi probleme, već, kako je kazao, produbljuje krizu.

On je novinarima kazao da je "Vuksanović pokušala da zaposlene okrene protiv Vlade".

"Ali mi znamo da gdje je krivica.Za devet mjeseci nije ništa uradila pozitivno, kao da su otvoreni logori u Spomen Domu, Centru za kulturu, kod vatrogasaca.Nije bilo razumijevanja da se prihvati da se problme rješava postepeno, da se deblokira račun i obezbijede sredstva za dio zarada.Ništa nije prihvaćeno tako da apelujemo na Vladu da preuzme odgovornost", rekao je on.

Iz štrajkačkog odbora su sigurni da će imati podršku radnika na štrajk gladju su se odlučili, tvrde, i oni koji imaju srčane probleme i diabetes.

Međutim, Vuksanović je kazala da joj je žao što su radnici, čije je nezadovoljstvo opravdano, dozvolili da ih zlooupotrebljavaju nekolicina iz štrajkačkog odbora.

"Žao mi je zbog stanja koje smo zatekli u opštini i uprkos svim naporima nijesmo uspjeli da odblokiramo račun budžeta koji je 5 godina u blokadi i tako stvorimo uslove za isplatu zarada. Učinili smo sve što je u našoj mogućnosti i sada čekamo da državna vlast ispuni svoj dio obaveza.Paraleno sa našim naporima, dešava se opstrukcija od strane onih koji su opštinu i radnike doveli u ovakvu situaciju- rekla je ona podsjećajuću da da je štrajkački odbor „lobirao kod nekih poslanika da se ne usvoji rebalans budžeta i stvore uslovi za isplatu zarada".

Kako tvrdi Vuksanović tim gestom štrajkački odbor je pokazao „da se bori da radnici koje predstavljaju ne dobiju zarade“.

Bonus video: