Radunović: Podižu spomenik naručiocu bombardovanja Podgorice

Potpredsjednik Nove srpske demokratije je kazao da režim ovim potezom dokazuje da "Berlinski zid" u Crnoj Gori još nije pao
125 pregleda 43 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2018. 13:44h

Inicijativa da se Josipu Brozu Titu podigne spomenik u Podgorici je potez u kojem se ogleda svo licemjerstvo režimske politike, ocijenio je potpredsjednik Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, Slaven Radunović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković juče je najavio da će Glavni grad podržati inicijativu za podizanje spomenika Josipu Brozu Titu.

"Oni, koji se, makar deklarativno, zalažu za višepartizam, slobodu mišljenja i izbora, zabranu torture, slobodne medije, pravedno suđenje, nepovredivost privatnog vlasništva i druge vrijednosti koje se formalno podrazumijevaju pod zapadnoevropskim modelom demokratije, dokazuju našu tvrdnju da “Berlinski zid” u Crnoj Gori još nije pao željom da podignu spomenik čovjeku koji je antipod za sve navedeno. Tito je zaveo totalitarizam, ukinuo vladavinu prava, višestranačje, slobodu štampe, ograničio privatnu svojinu, osnovao Oznu i Udbu, vršio masovne likvidacije, progon, najstrašnija maltretiranja i zločine nad desetinama hiljada ljudi, među kojima su bili i njegovi najvjerniji saborci. Za ispričani vic o njemu, ljudi su ležali godinama u zatvoru. U njegovu čast organizovali su se idolopoklonički sletovi, danas aktuelni samo u Sjevernoj Koreji", navodi Radunović.

Ali, kako dodaje, kad je Crna Gora u pitanju postoje i dodatni, specifični zločini.

"Josip Broz Tito je srušio Njegoševu kapelu na Lovćenu! Josip Broz Tito je naredio ubistvo 145 sveštenika naše mitropolije, kao i likvidaciju Mitropolita Joanikija Lipovca. Josip Broz Tito je naručivao saveznička bombardovanja Podgorice i Nikšića u kojima je poginulo na hiljade civila, a gradovi do temelja srušeni. Crnoj Gori se posebno “odužio”, čak i na Golom Otoku, gdje je za probrane crnogorske komuniste formirao poseban zatvor. U masovnim i pojedinačnim likvidacijama svojih prijatelja i neprijatelja, ubio je više građana Crne Gore, nego što ih je po dostupnim istorijskim podacima poginulo u svim bitkama za oslobođenje od Otomanske imperije!" kazao je Radunović.

On podsjeća da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope još 2006. godine usvojila Rezoluciju o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, koju kasnije, kako dodaje Radunović, na predlog Nove srpske demokratije nije želio da usvoji crnogorski parlament.

"Crna Gora je željna slobode i promjena. Dosta je jednoumlja i nepromijenjenog sistema vladanja, još od 1945. godine, po čemu je, na sramotu svih nas, među svjetskim rekorderima. 45 godina Brozove diktature, kao i 30 godina mutirane diktature njegovog imitatora, gotovo je uništilo svijest građana da imaju pravo na slobodu i otpor jednoumlju. Zato se, svi zajedno, moramo oduprijeti ovakvim pokušajima stvaranja dodatnih podjela, u režiji đaka iz Kumroveca", zaključuje Radunović.

Bonus video: