Gajević: Država mora voditi računa o porodiljama, a ne o tajkunima

Ona je ocijenila da se vladajuće partije koje u svojim nazivima imaju riječ „socijalista“ i „socijaldemokratski“, decenijama ponašaju u suprotnosti sa svojim imenom
70 pregleda 6 komentar(a)
Jasna Gajević, Foto: URA
Jasna Gajević, Foto: URA
Ažurirano: 19.07.2015. 15:35h

Crna Gora, ako želi biti odgovorna država, ne smije dozvoliti da se ukine refundacija za trudničko bolovanje za prvih 60 dana, kazala je predsjednica Odbora URA Glavnog grada Jasna Gajević.

"Građanski pokret URA je apsolutno protiv predloženih izmjena Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, jer se na taj način još više ugrožavaju, ionako obespravljene radnice u Crnoj Gori. Smatramo da je neophodno da naša država obezbijedi sredstva za refundacije bolovanja trudnicama za prvih 60 dana. Za to mora biti novca u Crnoj Gori", dodala je Gajević.

Ona je ocijenila da se vladajuće partije koje u svojim nazivima imaju riječ „socijalista“ i „socijaldemokratski“, decenijama ponašaju u suprotnosti sa svojim imenom.

"Najnoviji Nacrt Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju to potvrđuje. Jedna od izmjena se odnosi na najranjiviju kategoriju zaposlenih – trudnice. Naime, za razliku od prethodnog zakona, prema kojem je Fond zdravstva refundirao bolovanje trudnicama od početka odobrene spriječenosti za rad, novim se zakonom predviđa da je prvih 60 dana bolovanja poslodavac dužan da daje trudnicama nadoknadu tokom bolovanja. Ovo će da stvori dodatne poteškoće (pored već postojećih) za žene koje pokušavaju da se zaposle, kao i već zaposlane žene koje planiraju da dobiju potomstvo. Crna Gora ne smije dozvoliti da se već teška situacija kada je zapošljavanje žena i materinstvo u pitanju, dodatno oteža", rekla je Gajević.

Predsjednica Odbora URA Glavnog grada je dodala da je za svaku osudu i smanjivanje nadoknade tokom bolovanja koja, prema pomenutom nacrtu treba da se računa na osnovu republičkog prosjeka, a ne na osnovu primanja koji zaposlena ima. Na taj način se žene sa većim primanjima demotivišu u namjeri da postanu majke.

"Očita je namjera Vlade da prištedi na račun svojih građana, dok su više nego široke ruke kad su u pitanju strani investitori i nesposobni domaći tajkuni. Svaka budžetska rupa se krpi na uštrb građana. Nijedan prijedlog zakona koji je bio “robinhudovski”, odnosno, da uzme od bogatih da dao siromašnima, nije prošao. Ne slušaju se dobronamjerni prijedlozi koji dolaze od strane opozicije, NVO sektora i građana da se može uštedjeti na brojne načine kao što su, prije svega, naplata poreskog duga, naplata koncesija, ukidanje ogromnog voznog parka koji servisiraju građani, ukidanje službenih putovanja u turističke svrhe i brojni drugi načini. O ogromnim iznosima koji su dati kao garancije, ne zna se kome, a još manje zbog čega, i da ne govorimo", kazala je Gajević

I dok se pojedincima, prema riječima Gajević, koji rade u preduzećiima sa većinskim državnim vlasništvom, omogućava da se enormno obogate, drugi s teškom mukom mogu da ostvare dva osnovna ljudska prava: pravo na rad i pravo na život dostojan čovjeka. Građanski pokret URA će uvijek biti na strani ugroženih kategorija stanovnika.

"Želimo Crnu Goru u kojoj za trudnice, porodilje i majke uvijek mora biti novca, jer je to obaveza odgovorne države za koju se borimo", zaključila je Gajević.

Bonus video: