Znate da notari ovjeravaju zelenaške ugovore? Prijavite ih!

Agenciji Mina-business se obratilo nekoliko građana koji tvrde da notari ovjeravaju zelenaške ugovore
98 pregleda 31 komentar(a)
notar, Foto: Shutterstock.com
notar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.07.2015. 11:38h

Ministarstvo pravde pozvalo je sve građane koji imaju pritužbe da notari učestvuju u poslovima sa elementima zelenašenja, da se obrate tom Vladinom resoru ili Notarskoj komori.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da u dosadašnjem redovnom nadzoru rada notara nijesu upoznati ni sa jednim slučajem koji bi upućivao da se radi o poslu koji ima elemente zelenaštva.

„Ministarstvo, takođe, nije primilo nijednu predstavku koja bi se na to odnosila“, rekli su iz Ministarstva.

Agenciji Mina-business se obratilo nekoliko građana koji tvrde da notari ovjeravaju zelenaške ugovore.

Prema njihovim riječima, „zelenaši“ prilikom pozajmljivanja novca građanima po visokim kamatama, sklapaju ugovore kako bi obezbijedili svoj kapital. Građanin, koji uzme novac od zelenaša, obavezuje se da će novac sa kamatom vratiti u predviđenom roku i za to garantuje svojom imovinom. Takve ugovore, kako tvrde sagovornici Agencije, ovjeravaju notari.

Ministarstvo, prema riječima njegovih predstavnika, kroz redovan nadzor kontroliše i obavlja pregled poslovanja notara u svim segmentima i prilikom uočavanja nepravilnosti rada notara preduzima sve mjere u skladu sa zakonom.

„Koristimo priliku da pozovemo sve građane koji imaju ovakve pritužbe na rad notara da se obrate Notarskoj komori i Ministarstvu pravde, a vas, kao novinare, ukoliko imate saznanja o konkretnim slučajevima, da sa tim saznanjima upoznate Ministarstvo pravde koje sa dužnom pažnjom postupa po pritužbama u okviru svojih zakonskih ovlašćenja“, poručili su iz Ministarstva.

Zelenašenje je, prema Krivičnom zakoniku, krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora i novčana zavisno od težine izvršenog djela.

Zelenašenje se u zakonu definiše kao davanje novca ili drugih potrošnih stvari na zajam nekome, primanje ili ugovaranje za sebe ili drugog nesrazmjerne imovinske koristi, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog.

Policija je do jula prošle godine registrovala 234 zelenaša, od čega su 37 označeni kao pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

Bonus video: