Krivokapić: Životni put Lidije Jovanović služiće generacijama za primjer humanosti

“Odlazak Lidije Jovanović, prve drugarice Crne Gore, je veliki gubitak za cijelo društvo, posebno za antifašističku dušu Crne Gore”, kaže se u telegram Krivokapića
103 pregleda 3 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 19.07.2015. 09:22h

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, uputio je telegram saučešća porodici Lidije Jovanović, navodeći da je ona prije svega bila veliki humanista, koja je život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, djeci sa smetanjama u razvoju i prosvjećivanju omladine.

Supruga istaknutog crnogorskog partizanskog borca Blaža Jovanovića i nosilac partizanske spomenice, Lidija Jovanović, preminula je u subotu u Tivtu u 101. godini.

“Odlazak Lidije Jovanović, prve drugarice Crne Gore, je veliki gubitak za cijelo društvo, posebno za antifašističku dušu Crne Gore”, kaže se u telegram Krivokapića.

On je naveo da Lidija nije bila samo nosilac Partizanske spomenice, utemeljiteljka Antifašističkog fronta žena Crne Gore i poslanica crnogorske Skupštine.

“Već prije svega veliki humanista, koja je svoj život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, djeci sa smetanjama u razvoju i prosvjećivanju omladine. Lidijin životni put će ostati neizbrisiv u antifašističkoj vertikali naše domovine, služiće generacijama za primjer humanosti, borbe za slobodu i biće vječno pamćena kao pregaoc za bolje i solidarnije društvo”, dodao je Krivokapić.

On je naveo da će sa posebnim pijetetom i osjećajem dubokog poštovanja biti izgovarano ime Lidije Jovanović.

Bonus video: