Podgorica na 40 stepeni: Crveni alarm se gasi u fontani

Svakodnevica sugrađanina Dragana Radovića su Cijevna, roštilj, pivo i druženje sa prijateljima, što prema njegovom mišljenju, predstavlja najbolju i najjeftiniju soluciju protiv “paklenih vrućina”
155 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2015. 09:37h

U glavnom gradu su juče tokom dana ulice uglavnom bile prazne, kao i kafići i gradske plaže. Temperatura vazduha u 15 časova dostizala je 40 stepeni. Konobar u kafiću u Bokeškoj ulici Boris Ikonić rekao je da je prethodnih vrelih dana gostiju bilo samo do 11 časova i nakon 19. Poneki su iskoristili gradske fontane da se ohlade.

Podgoričanin Marko Dašić, koga su “Vijesti” srele u centralnoj gradskoj ulici, smatra da je jako teško i neprijatno boraviti napolju na 40 stepeni. Ali,kaže, to nije nešto što se nije i prethodnih dana dešavalo. “U borbi protiv ove žege koristim pivo, jer me ono najbolje osvježi. Takođe odlazim sa porodicom na more, a ponekad i na jednu od plaža na Zeti”, kazao je on.

Đorđe Birić kaže da je sladoled najbolji način za osvježavanje tokom vrelih dana.“Ovako visoke temperature mi smetaju, pa jedem enormnu količinu sladoleda, a kad sam kod kuće ne gasim klimu. Ponekad odem na more, a na gradskim plažama se nikada ne kupam”, tvrdi Birić.

Svakodnevica sugrađanina Dragana Radovića su Cijevna, roštilj, pivo i druženje sa prijateljima, što prema njegovom mišljenju, predstavlja najbolju i najjeftiniju soluciju protiv “paklenih vrućina”.

Ilija Ivanović i Nikola Medenica se rashlađuju na Skalinama.“Često odemo i do mora ili na bazen Sportskog centra “Morača”. Fino je mada bi gradske plaže mogle biti sređenije kako bi privukle više Podgoričana”, kazao je Ivanović.

Većina starijih Podgoričana koje je naša ekipa srela tvrdilo je da su na nju navikli, ali kako reče jedan od sagovornika koji nije želio da mu se ime objavljuje “ne prija sve na šta čovjek navikne”.

Izabrani ljekar podgoričkog Doma zdravlja Bojan Bekan, je ranije “Vijestima” rekao da je u vrelim danima organizmu neophodna lagana ishrana i korišćenje najmanje dva litra tečnosti.

Meteorolog Branko Micev je u petak kazao da “ovakav tropski talas nije zabilježen od jula 2007. godine”. U Podgorici je juče u 18 časova izmjereno 34.4 stepena Celzijusa.

U podgoričkim domovima zdravlja, od početka tropskog talasa, znatno je smanjen broj pacijenata, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Kavarić. On je u izjavi za RTCG apelovao na stanovnike da se pridržavaju upustava, ukoliko u najtolijem dijelu dana moraju boraviti vani.

Galerija

Bonus video: