NVO "Naša inicijativa": Poboljšaće se materijalni položaj za dvije hiljade porodica

Iz Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” podsjetili su da je Skupština ove sedmice usvojila Zakon o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti
2 komentar(a)
roditelji, djeca, Foto: Shutterstock
roditelji, djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.07.2015. 19:18h

Izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti i uvođenjem nadoknade od 193 eura mjesečno, stvaraju se uslovi za poboljšanje materijalnog položaja porodica koje brinu o licima koji su korisnici lične invalidnine, saopšteno je iz organizacije "Naša inicijativa".

Iz Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” podsjetili su da je Skupština ove sedmice usvojila Zakon o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

“Izmjenama Zakona i uvođenjem novčane nadoknade od 193 eura na mjesečnom nivou, stvaraju se uslovi za poboljšanje materijalnog položaja oko dvije hiljade porodica u Crnoj Gori koji brinu o licima koji su korisnici lične invalidnine u smislu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti”, kaže se u saopštenju.

Iz te organizacije su naveli da je usvajanjem izmjena Zakona ostvaren njihov trogodišnji napor da se bar donekle poboljša položaj roditelja koji brinu o licima sa težim i najtežim smetnjama i teškoćama u razvoju a koji su korisnici lične invalidnine.

Oni su pojansili da je usvojeno rješenje da “jedan od roditelja – negovatelja koji njeguje i brine o licu koje je korisnik lične invalidnine u smislu ovog Zakona, nezavisno od radnog i penzijskog statusa, ima pravo na novčanu naknadu”.

Iz organizacije "Naša inicijativa" dodali su da je visina naknade roditelju – negovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine 193 eura mjesečno.

“Izuzetno od stava 1 ovog člana, roditelju – negovatelju koji njeguje i brine o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju od kojih je najmanje jedno korisnik lične invalidnine ili tuđe njege i pomoći drugog lica, nezavisno od radnog i penzijskog statusa roditelja – njegovatelja, pripada naknada iz stava 2 ovog člana za svako lice pojedinačno”, dodaje se u saopštenju.

Pravo na naknadu roditelju – njegovatelju prestaje trajnim smještajem lica – korisnika lične invalidnine u javnu ustanovu.

Oni su ukazali da će usvojeno rješenje moći da se ostvaruje bez obzira da li je roditelj u radnom odnosu, u penziji ili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Smatrali smo da onaj roditelj koji ima dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju, ima i više obaveza u odnosu na roditelja koji ima jedno dijete sa smetnjama u razvoju. Stoga smo i predložili za roditelje sa dvoje ili više djece, lakše uslove za ostvarenje tog prava”, rekli su iz tog Saveza.

U narednim mjesecima Savez „Naša inicijativa“ će nastojati da u saradnji sa Ministarstvom rada obezbijedi da se predvidi najjednostavniji i jedinstven postupak i procedura u svim Centrima za socijalni rad u Crnoj Gori za ostvarenje ovog prava.

“ Naravno naš Savez će biti na raspolaganju da svakom roditelju pojedinačno koji eventualno bude imao problem u realizaciji ovog prava, pomogne da to i ostvari”, dodaje se u saopštenju.

Oni su posebno zahvalili poslaniku SNP-a, Aleksandru Damjanoviću, koji je njihovu višegodišnu inicijativu i kandidovao u formi predloga izmjena Zakona, kao i ostalim poslanicima koji su glasali za taj zakosnki tekst.

Iz “Naše inicijative” pozdravili su i dio izmjena Zakona koji predviđa da žena koja rodi troje ili iše djece ima pravo, ukoliko to želi, na doživotnu mjesečnu naknadu u visini 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava.

Bonus video: