Kupača sve manje na podgoričkim plažama

Trojica Britanaca se kupala u Morači na plaži “Galeb”, kažu da je voda dobra
245 pregleda 1 komentar(a)
Plaža Trgaja, Foto: Vladimir Fuštić
Plaža Trgaja, Foto: Vladimir Fuštić
Ažurirano: 18.07.2015. 16:59h

Rekordno visoke temperature vazduha nijesu izmamile veliki broj građana da rashlađenje potraže na nekoj od gradskih ili prigradskih plaža.

Novinar “Vijesti” je na, nekada veoma posjećenoj gradskoj plaži “Galeb”, zatekao svega nekoliko kupača, koji su bili nezadovoljni slabom posjećenošću i “nikakvim” uslovima.

“Mali broj Podgoričana odluči da se rashladi na plaži. To je veliki nedostatak, koji je iz godine u godinu sve izraženiji. Voda je čista, ali su plaže neuredne. Svuda je dosta stakla, što ugrožava bezbjednost kupača”, kazao je Milorad Ceković.

Za loše stanje na plaži, on “krivi” nebrigu samih građana i lokalne samouprave, ali i izgradnju mostova.

“Nekada je plaža 'Galeb' bila pjeskovita plaža sa dosta topola, dok je sad beton sa 'žalosnim vrbama'”, istakao je Ceković.

Podgoričanin Kristijan tvrdi da ljudi izbjegavaju da se kupaju u Morači , jer su čuli da je hladna, da su plaže zapuštene, ali neki i zbog predrasuda.

“Voda uopšte nije hladna. Mjerili smo njenu temperaturu, i bila je 18 stepeni, što je odlično za rashlađivanje na ovakvim temperaturama. Kupača je baš malo, većina ih je u nekom od kafića, a to nije slučaj samo radnim danima, već i vikendom”, kazao je Kristijan.

Trojicu Engleza, koji u Podgorici borave već pet dana, “ Vijesti “ su zatekle tokom kupanja na pomenutoj plaži.

“Voda je baš odlična, i na ovakvim temperaturama primamljiva za kupanje. Međutim, plaža je dosta kamenita i puna stakla, što je loše. U drugim evropskim gradovima vodi se računa i o licu i naličju grada, a ne da sve bude kičasto spolja, kao što je slučaj sa Budvom ili Podgoricom...”, kazao je Stjuart Hinšlev.

Oko 13 časova “Vijesti”su zatekle veliki broj građana kako odlaze ka plažama na rijeci Cijevni.

Jovan Babović kazao je da je plaža ka kojoj je krenuo veoma dobra, jer je sve čisto.

“Plaža Kula je fenomenalna, voda je bistra i čista, jer svi vode računa da tu ne bacaju smeće i da nakon roštiljanja sve pokupe i odlože van plaže, gdje je predviđeno za bacanje”, rekao je Babović. I plažom “Tvrđava” kod Ljiljanovića, kupači su izuzetno zadovoljni.

“Ovdje dolazim treći put i sve je fenomenalno. Ambijent je mnogo lijep, plaža čista, voda bistra, a za dobro raspoloženje tu je i muzika. Takođe, postoji restoran i ležaljke, ali najbitnije je da je voda izuzetna”, kazala je Nikica Camović.

Nikola Bojaj iz SAD, koji je prvi put bio na plaži Trgaja istakao je da je voda čista, ali plaža mnogo neuredna. Iskopavanje pijeska i šljunka, tvrdi Driton Kaljaj, dosta je devastiralo pomenutu plažu koja u zadnje dvije godine bilježi značajno smanjenu posjećenost.

Nijagarini vodopadi presušili

Najposjećejnija plaža Nijagarini vodopadi juče je bila bez kupača, jer je na tom mjestu Cijevna presušila.

“Vode nema od nedjelje, a do tada je svakim danom bilo preko 1.000 kupača. Bila je nevjerovatna atmosfera, a restoran je bio pun. To loše utiče na naše poslovanje”, ocijenio je konobar restorana “Nijagara” Robert Kaljević

Bonus video: