Ranka Čarapić i sin prešli u advokate

Čarapić je sa čela tužilaštva otišla ostavljajući negativnu sliku
378 pregleda 38 komentar(a)
Ranka Čarapić, Matija Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ranka Čarapić, Matija Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.07.2015. 15:35h

Bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić promijenila je stranu u sudnici.

Ona, i njeni sin Matija prešli su iz tužilaštva u advokate, i skupa otvorili kancelariju.

Tužiteljka je član Advokatske komore, ali je kolege veoma rijetko viđaju u sudnicama.

Čarapići su advokatsku kancelariju otvorili prije par mjeseci, a za prostor za rad izabrali su strogi centar Podgorice, odnosno novu zgradu “Zetagradnje” u Bulevaru Ivana Crnojevića.

U katastru nema dokaza da je ta nekretnina registrovana na ime porodice Čarapić.

Više dobro upućenih izvora “Vijesti” juče je potvrdilo da bivšu tužiteljku nijesu sretali u podgoričkim sudovima.

Čarapić je na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva bila do 2013. godine. Nakon što joj je istekao mandat, ona nije dobila zeleni signal tadašnjeg ministra pravde Duška Markovića, da će joj biti obezbijeđena politička podrška za ostanak na čelu tužilaštva.

U periodu dok je bila na čelu tužilaštva, njen sin Matija bio je pripravnik u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu.

Tim tužilaštvom tada je rukovodila Ljiljana Klikovac, koju je Čarapić i predložila na tu poziciju.

Klikovac je i dalje na mjestu podgoričkog tužioca.

Nakon što je Matija dobio šansu da u tužilaštvu kojim rukovodi odradi pripravnički, Klikovac je rekla da je “Vijestima” da je sin Ranke Čarapić “zasnovao radni odnos kao pripravnik 1. septembra 2011. na vrijeme od dvije godine”.

Čarapić je sa čela tužilaštva otišla ostavljajući negativnu sliku o svom, ali i radu čitave organizacije.

Nikada nije demantovala da su mnogi predmeti u kojima su se pominjali visoki zvaničnici ili njima bliski stavljani u fioke.

Bivšu tužiteljku kolege veoma rijetko viđaju u sudnicama

Na žestoke prozivke opozicije u Skupštini odgovorila je izjavom, po kojoj je ostala upamćena: “Kriminalci, znate, imaju svoj moral i oni to strašno znaju da cijene. Zato ja nikada nijesam imala problema, zato što nikada nikome na teret nijesam stavila ono za šta nijesam imala dokaze".

Bivšu tužiteljku nijesu podržavali ni evropski partneri, kojima se nije svidio njen lakonski odnos prema aferi “Snimak” niti kako je ekspresno “riješila” slučaj za nekoliko dana, umjesto da ga ozbiljno istraži. Zato je verovatno on i danas politički aktuelan.

Dva dana nakon što je list “Dan” objavio audio-snimak sa sjednice Savjeta za sprovođenje izbornog programa DPS-a, na kome se moglo čuti kako se obezbjeđuju sigurni glasovi na izborima, tužilaštvo je "ocijenilo da nijedan učesnik sjednice svojom izjavom nije ostvario elemente bića ni jednog krivičnog djela koje predviđa Krivični zakonik Crne Gore".

Čarapić je za vrhovnog tužioca izabrana kao „uzorni profesionalac“, ali je brzo pokazala da je na strani vlasti i navukla negativan imidž u javnosti. Odbijala je kontakte sa medijima civilnim sektorom.

Bonus video: