URA: Budvanskoj porodici godišnje uzmu 460-700 eura više

"Postrojenje koje je koštalo 10 miliona eura sada više nema nikakvu funkciju, a papreno plaćena oprema se može prodati samo kao staro gvožđe"
582 pregleda 4 komentar(a)
Radomir Glendža, Foto: URA
Radomir Glendža, Foto: URA
Ažurirano: 18.07.2015. 15:28h

Predsjednik GP URA Budva Radomir Glendža pitao je v.d. direktora Vodovoda Budva Milenka Medigovića: "Da li ste i Vi lopov, kao dobar dio Vaših partijskih kolega, izvršitelj njihovih naloga ili zataškavate njihove desetomilionske pljačke. Jedno je sigurno - dobro ste naučili kako da se sprdate sa svojim građanima, da ih pravite slijepim i moguće ludim, pomazite pred izbore, možda čak i date neki posao, a sve zarad Vaših brojnih privilegija."

Medigović je povodom protestnog skupa koji je GP URA Budva organizovao 15. jula zbog enormno visokih cijena vode u Budvi, odbacio optužbe URA.

"G. Medigoviću, da u sebi imate i gram morala odavno ne biste bili na mjestu direkora Vodovoda i Kanalizacije. Evo zašto: U postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uloženo je 58,5 miliona eura. Do sada je urađeno 50% radova, a potroseno 80% novca. Sa novih 20-30 miliona eura, ovo postrojenje će jednog dana možda biti i završeno. Koštaće čak 120-130 miliona eura. Ko je pitao građane da li se slažu sa ovolikim finansijskim nametom? Zašto Vam je bila tolika preša da bez pitanja građana takvo rješenje donesete, jer se može zaključiti da Vam je jedino bilo stalo da se kreditno zaduzite. Da je to tačno, a nadam se sveobuhvatnoj istrazi tužilaštva, pokazuje između ostalog i to da o mulju koje će to postrojenje stvarati pojma nijeste imali, a ni Vaši mentori", navodi se u saopštenju Glendže.

On navodi i da je zbog začepljenja i prestanka rada kolektora u turističkoj sezoni došlo do izlivanja fekalija u Budvi i Rafailovićima.

"Uz kredit od gotovo 60 miliona eura, dobili smo veliki ekološki problem. O tome koliko se tona mulja nataloži u zimskim mjesecima, a koliko u ljetnjim, očigledno niko nije vodio računa. G. Medigoviću, da nijesu čista posla kada je u pitanju ovo postrojenje vidi se iz primjera direktora vodovoda u Tivtu i Kotoru. Oni su 15. februara 2014.godine, potpisali ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sa najmodernijom SBR tehnologijom, kapaciteta za 72.000 stanovnika, za, zamislite, samo 10,25 miliona eura. O postrojenju za desalinizaciju morske vode g. Medigović ne reče ni riječ. Zbog čega? Da biste zaštitili one koji su građane Budve doveli u situaciju da preko 10 miliona eura otplaćuju putem enormno visokih računa za vodu. A to postrojenje odavno ne služi svrsi - da proizvodi pitku vodu. Da li je i ovdje neko od Vaših mentora dobro zaradio, a Vi to zataškavate dok građani plaćaju, takođe će pokazati neka naredna istraga", navodi se.

U saopštenju se dodaje da postrojenje koje je koštalo 10 miliona eura sada više nema nikakvu funkciju, a papreno plaćena oprema se može prodati samo kao staro gvožđe.

"Lokalna vlast je to radila te 2008. da bi navodno spasila turističku sezonu od nestašice vode, iako su se već uveliko postavljale cijevi za Regionalni vodovod, za koji je bilo izvjesno da će ubrzo početi sa radom. Sada računi za vodu prosječne četvoročlane porodice u Budvi iznose mjesečno od 50 do 80 eura. Da ste vodili računa o novcu i interesima građana ta cijena bi bila mnogo niža. Da je budvanski vodovod korisnik vode iz Regionalnog vodovoda ta cijena bi mogla da bude od 12 do 20 eura. Dakle, vaša politika jednu budvansku porodicu godišnje košta dodatnih 460 do 720 eura za narednih 20 godina, koliko treba da se otplaćuju krediti. Na nama je da, zbog pljačke koju moramo da otplaćujemo, na sve ovo ukažemo i pozovemo na građansku neposlušnost. Naravno, svaki građanin će odlučiti samostalno kako će se odnositi prema računima koje im dostavljate", zaključuje se u saopštenju Glendže.

Bonus video: