Glavni radovi na prioritetnoj dionici autoputa počinju 1. septembra

Taj kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit kineske Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto
75 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2015. 13:08h

Glavni radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, trebalo bi da počnu 1. septembra, kazao je direktor China Road and Bridge Corporation (CRBC) za Crnu Goru, Gao Liang.

"Već smo predali zahtjeve i dozvole vezane za očuvanje životne sredine, potrebno je i da obavimo neke razgovore sa "Monteputem" i očekujemo da će sve to biti gotovo najkasnije za mjesec dana", kazao je Liang.

Prema njegovim riječima, na pripremnim radovima na autoputu angažovano je 185 kineskih radnika i 200 crnogorskih.

"Kada projekat bude na vrhuncu ukupno će biti angažovano 3.700 radnika, od čega 2.000 Crnogoraca", istakao je on na Jabuci, najvećem od pet izgrađenih kampova.

Gradnja prioritetne dionice autoputa zvanično je počela 11. maja ove godine i ona bi trebalo da bude završena do 11. maja 2019.

Taj kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit kineske Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona EUR po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Galerija

Bonus video: