Danas je Bajram

“Saosjećali smo s njima više nego ikad, ljuti na sebe zbog samoproglašenih vođa, svojevoljnog i nepozvanog tumačenja naše časne vjere, nedostatka volje savremenog svijeta da se to stradanje zaustavi”
5 komentar(a)
Bajram, Foto: Reuters
Bajram, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 05:24h

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić čestitao je svim vjernicima ramazanski Bajram, poručivši da je to praznik u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, jezik od ružnog govora i ruke od ružnih djela.

On je ocijenio da je Bajram potvrda spremnosti vjernika na odanost Bogu i nagrada za postojanost na njegovom putu, popločanom univerzalnim vrijednostima mira, slobode, humanosti i solidarnosti.

Muslimani danas slave Bajram, koji tri dana i obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta, tokom kojeg se muslimani širom svijeta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa. Ramazan je počeo 18. juna, a završio se sinoć iftarom, u 20:30.

Fejzić je poručio da su vjernici postom i odricanjem mjerili, prije svega, iskren odnos prema Bogu, sebi i ljudima oko sebe:

“U ramazanu smo osjetili zadovoljstvo bliskosti sa Alahom, a blagodati praznika uživali smo u svojim domovima, miru i slobodi“.

On je saopštio da su milioni proveli mjesec ramazana u raseljeništvu, daleko od domova, mira i slobode:

“Saosjećali smo s njima više nego ikad, ljuti na sebe zbog samoproglašenih vođa, svojevoljnog i nepozvanog tumačenja naše časne vjere, nedostatka volje savremenog svijeta da se to stradanje zaustavi”.

Vjernicima su praznik čestitali predsjednici države i Skupštine, Filip Vujanović i Ranko Krivokapić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, lideri političkih partija...

Bonus video: