Protive se spajanju Farmacije i Medicinskog fakulteta

Senat Univerziteta Crne Gore prošle sedmice je podržao predlog da u sastavu Medicinskog fakulteta kao studijski programi budu Farmaceutski i Fakultet za primijenjenu fizioterapiju
0 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.07.2015. 19:19h

Farmaceutska komora Crne Gore ne podržava spajanje Farmaceutskog i Medicinskog fakulteta. Iz komore su saopštili da su iznenađeni informacijama da će Farmaceutski fakultet postati studijski program Medicinskog.

Farmaceuti su naglasili da sve države u regionu imaju farmaceutski fakultet i da teže da fakultet bude naučna baza za stvaranje potrebnog kadra za razvijanje i postizanja standarda u okviru struke.

"Farmaceutski fakultet je bitan za unapređenje naučno-istraživačkog rada u okviru naučne oblasti farmacije i srodnih oblasti, a u cilju razvoja nauke i stvaralaštva, dostizanje vrhunskog kvaliteta stručnih usluga i ekspertiza u različitim segmentima farmaceutske djelatnosti“, saopštili su, naglasivši da "ima jos mnogo drugih razloga" zbog kojih ne podržavaju integraciju.

Senat Univerziteta Crne Gore prošle sedmice je podržao predlog da u sastavu Medicinskog fakulteta kao studijski programi budu Farmaceutski i Fakultet za primijenjenu fizioterapiju.

U Elaboratu piše da se nastava na Fakultetu za primijenjenu fizioterapiju “najvećim dijelom oslanja na gostujuće profesore, što ozbiljno dovodi u pitanje praćenje savremenih saznanja fizioterapijske nauke i postizanje savremenih svjetskih standarda fizioterapeutske struke, koji, između ostalog, podrazumijevaju fizioterapeutsku procjenu, dijagnozu, planiranje, tretman i evaluaciju".

Bonus video: