Čar tanga na vrhu planine

Manifestacija „Udahni Kolašin“, pod generalnim pokroviteljstvom Društva prijatelja Kolašina, a u organizaciji TO, Centra za kulturu i Sportskog saveza Kolašin mogla bi da postane tradicionalni dio ponude zbog kojeg će turisti prepoznavati i voljeti Kolašin
71 pregleda 2 komentar(a)
Tango, Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Tango, Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.07.2015. 19:10h

Turistički poslenici u Kolašinu ovog ljeta su i pored vrlo teške finansijske situacije uložili maksimalan trud i kreativnost da osimisle zanimljive vanpasionske sadržaje. Time je otkolonjena osnovna mana lokalne turističke ponude, koju su do sada isticali gosti. Ko god odluči da provede dio ljeta u Kolašinu, neće mu biti dosadno.

Manifestacija „Udahni Kolašin“, pod generalnim pokroviteljstvom Društva prijatelja Kolašina, a u organizaciji TO, Centra za kulturu i Sportskog saveza Kolašin mogla bi da postane tradicionalni dio ponude zbog kojeg će turisti prepoznavati i voljeti Kolašin.

Otvorena je 4. jula „Pazarnim danom“, a trajaće sve do jesenjih mjeseci. Otvaranje na Biogradskom jezeru, brojem posjetilaca, već je opravdalo očekivanja organizatora.

„Biće organizovana još dva “Pazarna dana” 25. jula i 15. avgusta. Što se tiče muzičkog programa, 7. i 8. avgusta nas očekuju večeri crnogorskog roka, kao i večeri starogradske muzike, 4.jula i još dva koncerta u julu i avgustu“, kaže direktorica Turističke organizacije(TO) Slađana Kršikapa.

Na Festivalu alternativnog teatra „Korifej 2015“ ovog ljeta biće prikazano 10 predstava iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske kao i 5 predstava dječijeg teatra (Crna Gora, Hrvatska, Srbija). Organizatori su planirali da festival obogate i uličnim performansima studenata FDU i drugih učesnika, kao i glumačkim radionicama. „Korifej“ će trajati od 18. jula do 18. avgusta.

„Summer tango camp-Kolašin, Montenegro, od 25. jula do 15. avgusta, je peti po redu internacionalni tango kamp. Biće organizovane različite besplatne ljetnje škole namijenjene svim profilima posjetilaca“, kaže Kršikapa.

U okviru tango kampa biće organizovani i časovi argentinskog tanga za potpune početnike, plesne i kreativne radionice za djecu, časovi joge, nekih atraktivnih folklornih plesova, tango aerobika, ali i da saznaju osnovne informacije o zdravim stilovima života. Ko ovog ljeta bude u Kolašinu, moći će da se oproba i u streličarstvu.

I vlasnici malih hotela i pansiona u Kolašinu su optimisti. Dragomir Brile Reljić, vlasnik dva hotela i restorana, kaže da su vanpansionski sadržaji ono zbog čega se gosti, uglavnom, odluče da dođu u neki grad, ali i da značajno produže boravak.

„Sve će nam jako koristiti i ja se nadam značajno boljoj sezoni nego što je bila prošlogodišnja. Prema najavama koje imamo čini se da će tako i biti. Jako je značajno da gostima bude zabavno kad izađu iz pansiona i te sadržaje ne može zamijeniti čak ni vrhunski kvalitet onog što turista dobije u hotelskoj sobi i restoranu”, kaže on.

Neke njegove kolege, ipak, misle da je ostao problem promocije i dovođnja gostiju. Pohvalno je što su se potrudili i volonteri i TO, ali NVO sektor, ali promocija turističkih potencijala sjevera treba da ide s državnog nivoa i da država tom dijelu zemlje pokloni bar približnu pažnju kao jugu, stav je nekolicine Kolašinca koji rentiraju apartmane.

S druge strane predsjednik Udruženja za razvoj turizma Zoran Vlahović nedavno je kazao da Kolašin nije ispratio mnoge aktivnosti Vlade Crne Gore kad je riječ o toj grani privrede. Prema zvaničnim statističkim podacima, podsjetio je on, u ukupnom broju noćenja ostvarenih godišnje na nivou države Kolašin učestvuje sa svega 0, 5 odsto.

Žičara u okviru Ski centra Kolašin 1450 radiće od 4. do 30. avgusta

Konačno i Ski centar Kolašin 1450 ove godine otvoren je za turiste ljeti i, kako najavljuju iz menadžemnta, imaće jedinstvenu ljetnju ponudu.

„U periodu od 4. do 30. avgusta skijalište će raditi svakog vikenda od 10 do 18h. Žičara dvosjed će biti u funkciji i posjetioci će imati priliku da uživaju u panoramskoj vožnji i pogledu sa Ćupova.

Usluge restorana (specijalna ponuda kačamak za dvije osobe i 2 čaše kiselog mlijeka-10e), besplatan parking, avanture sa četvorotočkašima, staze za biciklizam i pješačke staze su i više nego dovoljan razlog da posjetite Bjelasicu ovog ljeta“, kažu u tom preduzeću.

Penzioneri za 107 eura mogu boraviti sedam dana

Lokalna TO je, kaže Kršikapa, i ove godine sklopila ugovor sa Fondom PIO i Savezom Udruženja penzionera i obezbijedila veoma povoljnu ponudu za boravak penzionera i članova njihovih porodica u Kolašinu.

„Cijena ukupne ponude iznosi 107,00 eura - sedmodnevni boravak, važi od 1. 6. do 1. 10. 2015.g. a obuhvata smještaj u privatnom smještaju (dvije i tri zvjezdice) i pun pansion u restoranu „Planinar”. Boravak se može produžiti i na više od 7 dana po želji korisnika i uz mogućnost otplate na 6 mjesečnih rata. Veoma smo zadovoljni interesovanjem penzionera i mislimo da je ovo samo početak u stvaranju što raznolikije ponude grada”, kaže on

Bonus video: