Besane noći na javnoj česmi

Mještani se vodom snabdjevaju na nekom od izvora, na javnim česmama u gradu, neki su i potrošači individualnih snadbjevača
97 pregleda 2 komentar(a)
Kakaricka gora, voda, Foto: Zoran Đurić
Kakaricka gora, voda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.07.2015. 18:22h

Članovi više od 1.200 domaćinstava Kakaricke gore, na tri kilometra od centra grada, dovijaju se na razne načine da bi obezbijedili vodu.

Do domaćinstava još nije izgrađen vodovod, iako su pojedine kuće napravljene prije tridesetak godina.

Mještani se vodom snabdjevaju na nekom od izvora, na javnim česmama u gradu, neki su i potrošači dvojice individualnih snadbjevača ili pune bistijerne cisternama od Glavnog grada.

“Sramota je da od kad smo napravili kuću, a to je bilo prije 30 godina, nemamo vodu. Čitavo naselje nema, svi se snalaze. Uglavnom je kupujemo ili punimo sa jedine javne česme u naselju za koju plaćamo račune Vodovodu”, kazao je mještanin Dragan Radičević.

Tvrdi da pola naselja kupuje vodu od dvije porodice koje su pumpama do bazena na imanju doveli vodu iz Ribnice.

“Njima svaka čast, ali bolje bi bilo da se svi mještani organizuju, da platimo i tražimo pomoć od Glavnog grada i da plaćamo državi”, ocijenio je Radičević.

Istakao je da su struju i put uradili sami, bez pomoći države i da bi tako trebali i za vodu da urade.

Mještanka Ljiljana Nuculović, sa dvadeset bidona od pet litara, svaki četvrti dan odlazi na javnu česmu u centru grada i na taj način sebi obezbjeđuje pijaću vodu, dok za higijenu koristi od individualnih snabdjevača ili bisterne puni cisternama Vodovoda.

“Od dvojice komšija sproveli smo vodu koju koristimo za higijenu. Sve što je bilo potrebno za sprovođenje te vode platili smo lično i sada tu vodu plaćamo 1, 5 eura po kubiku. Za cistijerne koje kupujemo od “Vodovoda”, polovina nam plaća država ljeti. Zimi plaćamo čitav iznos”, kazala je Nuculović.

Ona je kazala da su tri kilometra od centra grada, a bivši gradonačelnik Miomir Mugoša obećao je da će imati četiri javne česme, ali od toga još nemka ništa.

Tvrdi da oni koji drže stoku, najteže prolaze, jer im je potrebno dosta vode.

“Kada smo držali stoku, trebalo nam je najmanje osam cistijerni vode samo za stoku”, istakla je Nuculović.

Na javnoj česmi nema dovoljno vode, te mještani tvrde da moraju od dva do četiri časa posle ponoći puniti vodu, kada dođe dobar pritisak. Međutim, mještanin Saša Popović tvrdi da to nije javna česma već je tako zovu, jer je pored puta.

“Tačno se zna ko može da uzima vodu sa te česme. Na nju je pretplaćeno 15 korisnika koji račune plaćaju Vodovodu. Međutim dosta je i onih koji ne plaćaju, a tu toče vodu”, naveo je Popović.

Dodao je da na česmi nema dovoljno vode i da moraju koristiti pumpu kako bi pojačali kapacitet, te točiti u večernjim i ranim jutarnjim časovima.

“Prošle godine sam inicirao rješavanje ovog problema kod Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, međutim odugovlače i spominju neka tehnička rješenja”, istakao je Popović.

Urađena dokumentacija, investicija možda 2016. godine

Snabdijevanje vodom i nestašica teško pada mještaninu Kakaricke gore Veselinu Jadžiću, koji tvrdi da je ona koju dobavljaju cisternama skupa.

On je kazao da se zbog toga vodom snabdijeva sa pomenute česme u naselju ili ide na obližnje izvorište Peuta.

“Moramo da ustajemo rano da bismo obezbijedili vodu, jer je preko dana gotovo i nema”, kazao je Jadžić.

Tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Filip Makrid nedavno je kazao da je urađena projektna dokumentacija za vodovod na Kakarickoj gori.

On je rekao da je tu investiciju realno planirati za sljedeću godinu.

Makrid je istakao da predračunska vrijednost projektne dokumentacije, koja je urađena na nivou glavnog projekta, iznosi između 800 i 850 hiljada eura.

Bonus video: