Lagana ishrana je najbolja na žegi

“Voda treba da ima prijatnu temperaturu, jer se prilikom unošenja hladne organizam dodatno zagrijava”
3 komentar(a)
Podgorica, vrućina, ljeto, Foto: Luka Zeković
Podgorica, vrućina, ljeto, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.07.2015. 17:28h

Iako se građani žale na stomačne tegobe, izabrani ljekari nijesu konstatovali povećan broj pacijenata ovih dana sa virusima.

Izabrani ljekar u Domu zdravlja Bojan Bekan kazao je da se ljeti ljudi opuste i ne vode računa o ishrani, poručivši da organizmu kada temperatura dostiže i 40 stepeni treba lagana hrana.

On je istakao da građani treba da vode računa o čuvanju mesa, mliječnih proizvoda i jaja, jer kada su nedovoljno termički obrađeni mogu da kriju bakteriju.

Onima koji osjećaju stomačne tegobe preporučuje dijetalnu hranu bez začina, bareno povrće, krompir, banane, jogurt, probiotike... On je kazao da vrijeme ovih dana pogoduje pacijentima sa visokim pritiskom, ali i da visoke temperature dovode do snižavanja pritiska, pa se javlja umor, malaksalost, povremeno vrtoglavica i nesvjestica. Pacijentima sa niskim pritiskom savjetuje unošenje dosta tečnosti, naglasivši da svaki čovjek po kilogramu tjelesne mase treba dnevno da unese 30 mililitara vode. Istakao je da je najbolja mineralna, koja sadrži dosta natrijuma i vraća pritisak u normalu.

“Voda treba da ima prijatnu temperaturu, jer se prilikom unošenja hladne organizam dodatno zagrijava”, istakao je Bekan.

Prije izlaska napolje najbolje isključiti klima uređaj

Doktor savjetuje da građani budu obazrivi i prilikom korišćenja klima uređaja. On je kazao da klima uređaj treba po pravilu da bude podešen na temperaturi koja je od šest do osam stepeni manja od one napolju, ali da je nezahvalno govoriti o tome u danima kada je 40 Celzijusa. Preporučuje da se neposredno pred izlazak isključi uređaj, kako organizam ne bi doživio tegobe prilikom promjene temperature.

“To je šok za cirkulaciju, mogu se desiti nagle promjene jer je organizam zbunjen, pa može da dođe do nesvjestice i pada”, kazao je Bekan.

Bonus video: