Za 21 kilometar puta u Kučima potrošeno 1.300.000 eura

Rekonstruisani put od Ubala do Dučića, izgrađen 1977. godine, kazao je Prelević, imaće dvije trake sa signalizacijom i zaštitnim ogradama. Svečano otvaranje biće za nekoliko dana
190 pregleda 0 komentar(a)
Kuči, put, Foto: Boris Pejović
Kuči, put, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2015. 15:57h

Rekonstrukcija glavnog puta u Kučima preko Ubala i Dučića, dužine 21 kilometra završiće se danas, a svečano otvaranje biće narednih dana.

“Radove ćemo završiti sjutra, a svečanost će biti nekoliko dana kasnije. Potrebno je da se dogovorimo i sve pripremimo, jer je to veliki događaj za Kuče i Glavni grad. Otvaranje će vjerovatno biti u subotu ili utorak”, kazao je juče predsjednik Fonda za razvoj Kuča “Marko Miljanov” Rajko Prelević. Rekonstruisani put, izgrađen 1977, kazao je Prelević, imaće dvije trake sa signalizacijom i zaštitnim ogradama.

“Radovi su počeli trećeg maja, potrošeno je 12.000 kubika asfalta. Vrijednost projekta je 1.300.000, finansirali su ga Fond za razvoj Kuča, vlasnik “Hidrokopa” Radan Živković i Glavni grad”, kazao je Prelević.

On je istakao da se posebno moraju zahvaliti Živkoviću, koji je ispunio obećanje da će obezbijediti sve za izvođenje radova.

“Njegovim mašinama transportovan je materijal za izgradnju puta, završeno asfaltiranje, a obezbijedio je radnike i gorivo. Vrijednost njegovog poduhvata procjenjuje se na 300.000 eura”, saopštio je Prelević. Član Fonda za razvoj Kuča Bato Đurović istakao je da bi bez inicijative Živkovića sav poduhvat bio nemoguć.

Trećina novca obezbijeđena je na donatorskoj večeri koju su organizovali.

“Zahvaljujući biznismenima i mještanima Kuča obezbijeđeno je preko 300.000 eura”, kazao je Đurović.

Dodao je da je za izgradnju puta Glavni grad obezbijedio potrebne agregate, kamenje, šljunak, tri cisterne, kao i energente potrebne za proizvodnju asfalta. Prelević je najavio da će kad i put svečano pustiti i drugu fazu vodovoda za 250 domaćinstava Gornjeg i Donjeg Meduna, Liješta, Dučića i Sjenice, kao i prilaz i parking kod muzeja Marku Miljanovu.

“Vrijednost radova na mreži, od Bioča je 2.700.000 hiljada eura i time je obezbijeđena voda za 580 domaćinstava”, kazao je Prelević.

Do kraja godine će završiti saobraćajnicu Kosor - Bioče

Prelević je najavio završetak alternativnog puta Kosor - Bioče u dužini od 3,8 kilometara do kraja tekuće godine. On je kazao da je do sada završeno 50 odsto radova na toj dionici.

“Put probija Vojska Crne Gore, dok će se asfaltiranje finansirati iz Fonda ”Marko Miljanov”. Cilj izgradnje je skraćivanje putovanja prema sjeveru Crne Gore”, kazao je Prelević.

Dodao je da tu neće stati, već će i dalje raditi na afirmaciji Kuča i da njihov rad treba da bude uzor za mnoge mjesne zajednice u Crnoj Gori.

U narednom periodu, kako je najavio Đurović, očekuje se valorizacija potencijala Kučkih planina i drugih vrijednosti koje posjeduje taj region, a u tome tražiće pomoć i kod institucija Evropske unije

Bonus video: