“Carine” hoće da prave hotel sa četiri zvjezdice, stanari pišu peticiju

Zgradi u centru grada zbog zatvorenih pasaža ne mogu prići vatrogasna i vozila za hitne slučajeve
328 pregleda 11 komentar(a)
Carine, Foto: Luka Zeković
Carine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2018. 13:42h

Zbog namjere kompanije “Carine” da na uglu Ulice slobode i Bokeške u centru Podgorice, umjesto ugostiteljskog objekta napravi hotel sa četiri zvjezdice, stanari solitera i okolnih zgrada juče su počeli sa prikupljanjem potpisa za peticiju gradskim vlastima, kojom će od nadležnih tražiti reviziju projektne dokumentacije.

Kompanija “Carine” počela je pripremu za rekonstrukciju ugostiteljskog objekta, a vlasnik Čedomir Popović kazao je juče “Vijestima” da će trajati desetak dana, nakon čega će početi rekonstrukciju.

“U cilju zaštite prava na životni prostor i dostojanstveno stanovanje, tražimo da se izvrši uvid i revizija projektne dokumentacije urbanističkog projekta Blok F Nova Varoš, urbanističke parcele 17 i 18”, navodi se u peticiji stanara, u kojoj je istaknuto da su im narušena osnovna građanska prava.

Stanari su naglasili da su već duže vremena izloženi grubom kršenju prava na slobodno korišćenje lične imovine i slobodu kretanja.

“Oko 150 stanara solitera svakodnevno se provlači između ugostiteljske terase na trotoaru ispred zgrade kako bi stigli do svojih ulaza. Soliter sa tri ulaza, 49 stanova i isto toliko porodica, od stambenog objekta sa nekoliko poslovnih prostora, protekle decenije je pretvoren u ugostiteljski objekat firne ‘Carine’, sa restoranom u suterenu, kafeterijom na prvom spratu, sa kuhinjom i sa baštom na trotoaru glavne saobraćajnice”, naveli su stanari.

Popović je kazao “Vijestima” da su za pomenute radove dobili građevinsku dozvolu i da posjeduju svu potrebnu dokumentaciju.

“Glavni radovi će trajati dva do tri mjeseca, a izvodiće se u fazama. Uložićemo oko tri miliona eura u hotel, koji će imati četiri zvjezdice. Hotel će imati tridesetak soba”, rekao je Popović.

Međutim, građani ističu da dogradnja, rekonstrukcija i prenamjena stambenog objekta nije opšti interes kojim se poboljšavaju uslovi življenja stanara solitera i okolnih zgrada već samo interes privatnika, pojedinca.

“U dvorištu iza zgrade, koje je bilo dječje igralište, ali i parking stanara okolnih zgrada, ‘Carine’ su preko čitave površine izgradile hangar za potrebe svog restorana, samoposluge i drugih komercijalnih usluga: Pored uzurpiranog dvorišta, na krovu hangara su postavljene toplotne pumpe, koje izduvavaju gasove, stvaraju buku i narušavaju zdravu životnu sredinu”, naveli su u peticiji.

Popović je ranije “Vijestima” kazao da će hotel više biti fokusiran na kongresni turizam. Postojeći restoran sa pratećim sadržajima u prizemlju će biti rekonstruisan i adaptiran za potrebe hotela. U prizemlju je pored postojećih poslovnih prostora namijenjenih za ugostiteljstvo i trgovinu, predviđen glavni ulaz u hotel sa recepcijom, holom i trgovinom za goste hotela. Popović je istakao da su dobili saglasnost na idejni projekat od v.d. glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića. B. Ž.

Bonus video: