Advokatu 10.000 eura, iako je izgubio spor

Bošnjak već godinu dana od Ministarstva prosvjete i UCG traži odgovor na pitanje o broju sporova UCG, ali i iznosu izgubljenog novca po tom osnovu
229 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Miranović, Duško Bjelica, Foto: Ivan Petrušić
Predrag Miranović, Duško Bjelica, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.07.2015. 18:46h

Menadžment Univerziteta Crne Gore, na čijem čelu su tada bili bivši rektor Predrag Miranović i aktuelni predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica, nagradio je lani advokata Vladana Đuranovića sa 10 hiljada eura, iako je izgubio spor koji su protiv UCG vodili zaposleni zbog neisplaćivanja uvećanih zarada.

To piše u dokumentu koji je sa UCG dostavljen kao odgovor na poslaničko pitanje Branke Bošnjak (DF), a koji je potpisala rektorka Radmila Vojvodić.

Bošnjak već godinu dana od Ministarstva prosvjete i UCG traži odgovor na pitanje o broju sporova UCG, ali i iznosu izgubljenog novca po tom osnovu.

U odgovoru piše da je u slučaju tužbe 572 zaposlena protiv UCG, pored sudskih troškova, plaćena zatezna kamata u iznosu od 19.166, troškovi javnog izvršitelja od 22.837 te “nagrada punomoćniku UCG u žalbenom postupku - Advokatska kancelarija 'Velimirović', koju zastupa advokat Vladan Đuranović, 50 odsto propisane advokatske tarife - 10.000 eura”.

U odgovoru na poslaničko pitanje koji je Bošnjak dobila preko Minstarstva prosvjete još piše “da Univerzitet nema zakonsku obavezu da vodi evidencije sa sadržinom kako je traženo poslaničkim pitanjem”.

Vojvodićeva je zato u odgovoru predložila Bošnjak da u “prostorijama Rektorata izvrši uvid u svaki pojedinačni sudski predmet za koji iskazuje interesovanje...”.

Bošnjak je kazala “Vijestima” da neće odustati i da će isto pitanje nastaviti da postavlja ministru prosvjete Predragu Boškoviću dok ne dobije adekvatan odgovor.

“Znam da se i iz najjednostavnijeg računovodstvenog programa sudski troškovi mogu izvući nakon nekoliko klikova. Ali, ministre, Univerzitet ima autonomiju što se tiče izbora profesora i nastavnih planova i programa, ali ne i kad su pare iz državnog budžeta u pitanju, jer su to pare svih nas. Godinu dana su imali, a znam da nijesu nesposobni, već im ne odgovara da dostave ono što se od njih traži”.

“Vijesti” su prošlog ljeta objavile da je menadžment UCG potrošio najmanje 200.000 eura na sudski spor, za koji su znali da će ga izgubiti.

To je trećina novca koji su po osnovu uvećanih zarada bili dužni da isplate zaposlenima, a što su presudama potvrdili podgorički Osnovni i bjelopoljski Viši sud.

Zaposleni su tužili UCG jer su im uskraćene uvećane zarade od 1. 1. 2009. do 31. 12. 2012, što je bilo garantovano Kolektivnim ugovorom.

Osnovni sud je tako presudio da UCG treba da plati 107.437 eura i za sudske troškove, koji su početkom jula prinudno naplaćeni. Tokom postupka prinudno je naplaćeno i oko 40.000 eura, jer se ponomoćnici UCG nijesu pojavili na dva ročišta.

Žalbu Višem sudu je pisao advokat Đuranović, iako je generalnom sekretaru Univerziteta Jeleni Pajković u opisu radnog mjesta da zastupa ustanovu pred sudovima. To stoji u aktuelnom univerzitetskom aktu o unutrašnjoj organizaciji.

Bošnjak: Nesavjesnim radom oštetili državu i Univerzitet za stotine hiljada eura

Bošnjak je ocijenila da je neko nesavjesno radio i oštetio UCG i državu za stotine hiljade eura, a da nije odgovarao za to.

“Da li je normalno da se na desetine hiljada eura troši za nepojavljivanje na sudska ročišta, da se pored pravnog zastupnika UCG angažuje advokat koji se nagrađuje hiljada eura za unaprijed izgubljeni spor? Ovakvi podaci i odgovori potcjenjuju inteligenciju i razum. Svakome sa zdravim razumom je jasno da se nešto skriva. To znači da se nešto vrlo mutno radilo, jer ovakva pitanja ne bi trebalo da budu problem nijednoj instituciji koja radi savjesno”.

Bošnjak tvrdi da se “prikriva” više od 100.000 eura, koje su date samo na sudske troškove i troškove izvršitelja, a da su stotine hiljada otišle na sudske sporove za koje se znalo da su izgubljeni: “Ali, niko ne odgovara, a na drugoj strani ne isplaćuju se honorari profesorima, ne ispunjavaju se zakonske obaveze prema pofesorima emeritusima. Stanje na Univerzitetu je alarmantno, ali i dalje se samo osjeća jedan nedopustivi muk...”.

Bonus video: