I sladoledi pod lupom inspektora

"Uzeti su i brisevi sa opreme, uređaja, ruku osoblja...radi kontrole sprovođenja adekvatnog čišćenja i dezifenkcije prilikom manipulacije sa sladoledima"
3 komentar(a)
Sladoled, Foto: Zoran Đurić
Sladoled, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.07.2015. 18:04h

Sanitarni inspektori su od ukupno uzetih 49 uzoraka sladoleda i 23 brisa opreme i ruku osoblja koje sa njima radi, ustanovili da je 19 briseva ispravno, dok su kod dva izolovane nepatogene bakterije koje se i normalno nalaze u spoljnoj sredini.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su objasnili da su dostavljeni rezultati za 38 uzoraka sladoleda i 19 briseva, te da su u toku analize za ostali materijal.

Inspektori su, kako je saopšteno, u saradnji sa ovlašćenom laboratorijom, prethodna dva mjeseca uzeli uzorke sladoleda kod subjekata koji proizvode, uslužuju i prodaju neupakovane sladolede, a radi provjere njegove mikrobiološke ispravnosti.

"Uzeti su i brisevi sa opreme, uređaja, ruku osoblja...radi kontrole sprovođenja adekvatnog čišćenja i dezifenkcije prilikom manipulacije sa sladoledima", saopšteno je iz Uprave.

Kao korektivnu preventivnu mjeru inspektori su, kako je saopšteno, kod dva subjekta nadzora gdje su bili neispravni brisevi, naložili pojačano čišćenje i dezinfekciju kako bi se ispoštovale higijenske norme na propisanom nivou.

Iz Uprave je saopšteno da su sanitarni inspektori Odsjeka za zdravstveno - sanitarnu inspekciju od maja pojačali inspekcijske preglede objekata za proizvodnju i promet sladoleda, kao što su prodajna mjesta, ugostiteljski objekti koji nabavljaju sladolede od registrovanih proizvođača i sladoledi iz aparata na točenje.

Saopšteno je da su kod sladoleda proizvedenih u industrijskim objektima, a potiču iz uvoza, kontrolisani uslovi čuvanja na prodajnim mjestima, rokovi upotrebe, ispravnost deklaracija, izgled ambalaže, temperaturni režimi čuvanja i prodaje.

"U prometu su zatečeni upakovani sladoledi proizvedeni prethodne godine sa ispravnim rokovima upotrebljivosti i izloženi prodaji na propisanoj temperaturi. Ovi sladoledi su kontrolisani prilikom uvoza i nijesu kod nijedne pošiljke utvrđene nepravilnosti", odgovoreno je "Vijestima" iz Uprave.

Proizvođači i trgovci odgovorni za kvalitet sladoleda

Iz Uprave je saopšteno da su oni koji proizvode i stavljaju u promet sladolede, odgovorni za njihovu bezbjednost u svim fazama proizvodnje i prometa.

"Dužni su da preduzmu sve mjere kako bi se smanjio rizik po zdravlje potrošača, a to se može postići sprovođenjem propisanih procedura čišćenja i dezinfekcije, korišćenjem čistog pribora i posluživanjem u ambalaži i kornetima koji su zaštićeni od spoljašnjih uticaja", saopšteno je iz Uprave.

Osobe koje rukuju sladoledom moraju posjedovati dokaz od ovlašćene zdravstvene ustanove da imaju ovjerene sanitarne knjižice, a dužni su i da kontrolišu bezbjednost proizvedenih sladoleda u ovlašćenim laboratorijama i da ih na zahtjev inspektora stave na uvid.

Bonus video: