Belada: Za vrijeme raspusta omogućiti djeci da se bave kreativnim aktivnostima

Belada je ukazala da djeca mlađeg školskog uzrasta generalno traže više animacije od strane roditelja
93 pregleda 1 komentar(a)
roditelji_1, Foto: SHUTTERSTOCK
roditelji_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 13.07.2015. 13:30h

Ljetnji raspust je vrijeme kada djeci treba omogućiti da se na kreativan način bave svojim hobijima i aktivnostima kojima se ne mogu u toj mjeri posvetiti tokom školske godine, kazala je porodični psihoterapeut, Milica Belada.

Ona je rekla agenciji MINA da je važno napomenuti da je ljetnji raspust vrijeme i kada roditelji treba da provedu više vremena sa djecom.

“Organizovanje zajedničkih izleta, odmora, zajednički provedeno vrijeme sa svakim djetetom ponaosob, događaji su vrijedni pažnje i djeca će ih sigurno dugo pamtiti”, savjetovala je Belada.

Ona je podsjetila da je ljetnji raspust period u toku godine koji je namijenjen odmoru od formalnih, planiranih, rokom definisanih školskih i drugih obaveza.

Tada se, ukazala je Belada, svim obavezama mnogo ležernije pristupa, organizuju se u ritmu koji najbolje odgovara porodici, mnogo više pažnje se posvećuje hobijima, i odmoru .

Prema njenim riječima, na koji način će roditelji djeci objasniti koja je svrha i smisao ljetnjeg raspusta zavisi od samih roditelja, naravno i od uzrasta djece i načina vaspitanja.

“Bilo da roditelji smatraju da djeci treba omogućiti da tokom ljetnjeg raspusta apsolutno uživaju u slobodnom vremenu ili pak da im je potrebno malo strukture da se ne bi odvikli od školskih obaveza, neće napraviti grešku, dok god dijete jasno zna da ga od septembra ponovo očekuju obaveze kojima treba odgovorno pristupiti”, rekla je Belada.

Kako je navela, ako roditelji znaju da se njihovo dijete teže privikava na početak školskih obaveza, prije početka školske godine djetetu treba dati više strukture i pomoći da planira aktivnosti u toku dana, kako bi ono vratilo organizacioni nivo koji ima tokom preostalog dijela godine.

Belada je ukazala da djeca mlađeg školskog uzrasta generalno traže više animacije od strane roditelja.

“Ona će se, prije nego adolescenti, požaliti na to da im je dosadno, da ne znaju šta će da rade i sl. Ljetnji raspust je upravo vrijeme kada djeci treba omogućiti da se na kreativan način bave svojim hobijima, aktivnostima kojima se ne mogu u toj mjeri posvetiti tokom trajanja školske godine”, rekla je ona.

Belada je kazala da tada može do izražaja da dođe i kreativnost roditelja, koji, dodala je, preko kuvanja, crtanja ili kroz muziku mogu da pomognu djeci da osmisle interesantnu zabavu za sebe.

Kako je kazala, djeci adolescentskog uzrasta, naravno ako postoji interesovanje, preporučljivo je pomoći u pronalaženju nekog volonterskog posla koji bi obavljali barem jednom sedmično, kao što su na primjer, pomoć starima u kupovini, pomoć u prihvatilištima za životinje, pomoć u čuvanju djece i slično.

Na taj način, pojasnila je, stiču različita znanja i iskustva koja će im sigurno vrijediti u životu, a prihvatiće ih mnogo lakše nego tokom školske godine.

“Tokom ljetnjeg raspusta djeca svakako treba da se odmore od ustaljenih obaveza, ali to ne znači da se ne može naći vrijeme za čitanje lektire, samostalno učenje jezika...dakle za sticanje znanja, ali na drugačiji, kreativniji način. Period od skoro tri mjeseca je dovoljno dugačak da se nađe vremena i za odmor i uživanje i za strukturu i obaveze”, zaključila je Belada.

Bonus video: