Završeno razgraničenje dviju opština na sjeveru: Sporne tačke pripale Beranama

Iz Opštine Petnjica je saopšteno kako su na teritorijalnim tačkama koje su pripale Beranama insistirali iz praktičnih razloga, kao što je održavanje puteva
58 pregleda 4 komentar(a)
Petnjica, Foto: Arhiva Vijesti
Petnjica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.07.2015. 13:36h

Državna arbitražna komisija završila je posao u vezi sa teritorijalnim razgraničenjem između opština Berane i Petnjica, a sporne tečke na potezu od mjesta Stjenice do Paljuha, koje su bile predmet spora, pripale su opštini Berane.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP) izjavio je da sada očekuje i da se brzo riješi pitanje raspodjele imovine i radnika.

"Sada kada je ovo riješeno potrebno je i da Opština Petnjica preuzme dio dugova, kao što su preuzeli dio prihoda iz egalizacionog fonda“, kazao je Šćekić.

Iz Opštine Petnjica je saopšteno kako su na teritorijalnim tačkama koje su pripale Beranama insistirali iz praktičnih razloga, kao što je održavanje puteva.

Oni, međutim, nemaju pravo na žalbu jer zakon kaže da je odluka koju donese arbitraža konačna i da ima snagu sudskog poravnanja.

Petnjica se u novembru 2013. godine izdvojila iz teritorije opštine Berane, a dvije lokalne uprave su pitanje podjele teritorije i imovine pokušale najprije da riješe formiranjem komisija koje su zajednički radile i izlazile na teren, ali nije došlo do dogovora.

Nakon što dogovori između Berana i Petnjice nijesu završeni sporazumno, Vlada Crne Gore je donijela odluku da se obrazuje Arbitražna komisija za teritorijalno razgraničenje.

Predsjendik ove Komisije bio je direktor Uprave za nekretnine, dok su članovi predsjedici opština i skupština opština Berane i Petnjica, direktor Direkcije za imovinsko-pravne poslove u Ministartstvu finansija, generalni direktor Direkcije za državnu upravu i lokalnu samoupravu u MUP, generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije i generalni direktor Direktorata za planiranje prostorom Ministartsva održivog razvoja i turizma.

Ministarstvo finansija i MUP sada treba da dostave predlog o obrazovanju arbitražne komisje za podjelu imovine uzmeđu ovih opština.

Iz Opštine Berane insistiraju da se i taj posao što prije završi, jer se jedan broj zaposlenih koji rade u Petnjici još uvijek nalazi na platnom spisku u Beranama, što predstavlja veliki izdatak u vrijeme kada se ova Opština nalazi u finansijskim probelamima.

"Mi smo samo za prošlu godinu za devetnaest radnika koji rade u Petnjici, u Centru za kulturu, zatim za radnike na održavanju lokalnih puteva i matičare, izdvojili 120 hiljada eura“ , kazao je ranije sekretar za društvene djelatnosti u Opštini Berane Dragan Bogavac.

Novi podaci govore da radnici u Petnjici koje sada plaća Opština Berane, iako je Petnjica odavno administrativno odvojena, mjesečno koštaju oko dvadeset hiljada eura.

Lokalnoj administraciji u Petnjici zbog toga ide u prilog da se ovo pitanje odlaže iz mjeseca u mjesec, jer je do tada taj teret na leđima poreskih obveznika Berana, iako je od formiranja opštine Petnjice prošlo skoro dvije godine.

Petnjica je malena varoš sa svega petsto žitelja, ali na području koje obuhvata i koje ima sedam mjesnih zajednica, ukupno živi 6,7 hiljada stanovnika.

Bonus video: