Nikšić: Umjetnici sredili fasadu zgrade stare više od jednog vijeka

„Nijesmo imali novca da mi sredimo fasadu jer ovdje žive malo siromašnije porodice pa se nije moglo. Sada kuća na nešto liči, može da se vidi njena ljepota i mi samo možemo ovim mladim ljudima da se zahvalimo za ovo što su uradili”
169 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2015. 15:39h

Zahvaljujući Kulturnom centru „Punkt“ iz Nikšića danas je Njegoševa ulica, „žila kucavica“ grada pod Trebjesom, kako je nazvao Zdravko Beli Delibašić, bila zborno mjesto umjetnika, boema, kao i kolekcionara starina. Kuća, stara viša od stotinu godina, u kojoj živi šest porodica, dobila je, zahvaljujući nikšićkim umjetnicima novo lice i mural koji će od sada da je krasi.

„Ova kuća je jedna od rijetkih u centru grada koja još ima onaj autentičan izgled i koja nije zaslužila da izgleda onako kako je izgledala prije restauracije. Ovo je jedna od rijetkih kuća ovdje koje su još uvijek stambene. U ovom dijelu većinom su poslovni prostori koji poprimaju upravo onaj izgled koji mi ne želimo da imaju jer treba sačuvati sve one arhitektonske umjetničke vrijednosti”, kazao je Delibašić, umjetnički direktor „Punkt”-a.

Restauracija kuće i slikanje murala urađeno je u sklopu projekta „Lice ulice” koji se temelji na čuvanju i zaštiti autentičnog jezgra grada, koji je pored arhitektonskog i ambijentalnog značajan i sa istorijskog aspekta.

Za izradu murala bili su zaduženi umjetnici Marija Vemić, Petar Babić, Radomir Milić i Marko Petrović.

„Mural je jedno milje koje je postavljeno u konktekstu nekog starog kulturološkog istorijskog nasleđa”, kazao je Delibašić i dodao da je projekat i pored nedovoljnog bidžeta uspješno realizovan.

Anđa Mišović, jedna od stanara pomenute kuće nije krila zadovoljstvo što je spoljašnjost kuće u kojoj živi 30 godina „umivena” i što je poprimila novo lice.

„Nijesmo imali novca da mi sredimo fasadu jer ovdje žive malo siromašnije porodice pa se nije moglo. Sada kuća na nešto liči, može da se vidi njena ljepota i mi samo možemo ovim mladim ljudima da se zahvalimo za ovo što su uradili”, kazala je Anđa u ime stanara kuće u Njegoševoj br. 15.

Propratni dio projekta bio je vintidž bazar na kome su predstavljeni kolekcionarski primjerci antikviteta koji imaju istorijsku i umjetničku vrijednost, ali i oldtajmeri koji su starije podsjetili na neka srećnija vremena. Na bazaru su se pored nošnji, starih unikatnih predmeta, našle i gramofonske ploče, radio uređaji, foto aparati. knjige, kao i nakit, torbe.

Manifestacija će biti završena koncertom podgoričkog benda “Baltazar” u “Blues brothers baru”, koji je zajedno sa Opštinom Nikšić pomogao u “punktiranju” Njegoševe ulice. Sredstva za realizaciju projekta, kojim su organizatori željeli da skrenu pažnju da istorijsko i kulturološko naslijeđe grada pod Trebjesom sve više poprima destruktivan izgled, obezbijedio je Fond za aktivno građanstvo.

Galerija

Bonus video: