Male šanse da se majmunske boginje pojave u Crnoj Gori

Iz IJZ su kazali da ne postoji specifična terapija za ovu bolest, a da je vakcina protiv velikih boginja, koja se više ne koristi, imala zaštitni efekat od 85 odsto i za majmunske boginje
149 pregleda 1 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2018. 05:44h

Male su mogućnosti da se u Crnoj Gori pojavi i raširi bolest majmunske boginje, ali će Institut za javno zdravlje (IJZ), Ministarstvo zdravlja i zdravstvena inspekcija da sprovedu mjere nadzora i prevencije.

To su “Vijestima” kazali iz IJZ, istakavši da epidemija majmunskih boginja u Nigeriji traje od septembra prošle godine. Zdravstvene vlasti Velike Britanije prijavile su ovog mjeseca dva slučaja obolijevanja od tog virusa, a obje osobe su zaražene tokom boravka u Nigeriji.

Iz IJZ su kazali da je uzročnik oboljenja virus majmunskih boginja – monkeypox (MPKSV) iz grupe ortopox virusa. Tvrde da se bolest teže prenosi sa čovjeka na čovjeka u odnosu na druge vrste boginja - velike, odnosno ovčije i male boginje (morbile). Iz IJZ su rekli da se smatra da su rezervoari infekcije određene vrste vjeverica i da bolest prenose i određeni primati, prerijski psi, bodljikavo prase, pacovi, svinje i zečevi.

Iz IJZ su kazali da ne postoji specifična terapija za ovu bolest, a da je vakcina protiv velikih boginja, koja se više ne koristi, imala zaštitni efekat od 85 odsto i za majmunske boginje.

Bonus video: