CKM: Crnogorci u Srbiji da imaju prava kao što imaju Srbi u Crnoj Gori

„Raduje me što je jedina tačka sporenja Crne Gore i Srbije to čiji je Novak Đoković, ali to neće biti razlog da ga i dalje zajedno svi bodrimo i radujemo se njegovim uspjesima“, naveo je Damjanović
161 pregleda 44 komentar(a)
Kula, 13. jul, Foto: CKM
Kula, 13. jul, Foto: CKM
Ažurirano: 13.07.2015. 12:00h

Nevladina organizacija (NVO) Crnogorska kulturna mreža (CKM) čestitala je Crnogorcima Dan Državnosti i pozvala izvršnu vlast Srbije da omogući Crnogorcima u Srbiji ista prava koja imaju Srbi u Crnoj Gori.

CKM je, u čast 13. jula, u saradnji sa Udruženjem Crnogoraca opštine Kula, pod pokroviteljstvom Uprave za dijasporu i Crnogorskog nacionalnog savjeta, uz podršku Ministarstva kulture i Ambasade Crne Gore, organizovala Crnogorsko kulturno veče.

Predsjednik te NVO, Aleksandar Damjanović je, čestitajući praznik, pozvao izvršnu vlast Srbije da omogući Crnogorcima u Srbiji ista prava koja imaju Srbi u Crnoj Gori.

„On je istakao da je opština Kula jedina opština koja je ispunila sve zakonom predviđene obaveze prema Crnogorcima, dok nažalost grad Vrbas nije crnogorcima omogućio ustavno pravo na službenu upotrebu crnogorskog jezika“, navodi se u saopštenju CKM-a.

Damjanović je apelovao na Nacionalni savjet da iskoristi dobre odnose crnogorske i srpske Vlade, premijera Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića kako bi Crnogorci imali što bolji status u Srbiji.

„Raduje me što je jedina tačka sporenja Crne Gore i Srbije to čiji je Novak Đoković, ali to neće biti razlog da ga i dalje zajedno svi bodrimo i radujemo se njegovim uspjesima“, naveo je Damjanović.

On je kazao da očekuje da će crnogorski i srpski sportisti postizati još bolje rezultate i da će na olimpijiskim igrama u Rio De Žaneiru imati veliki broj predstavnika.

„U ime grada domaćina građanima se obratila predsjednica Skupštine Opštine Kula, Svetlana Mrkaić, koja je izrazila zadovoljstvo što je ovaj događaj upriličen u Kuli, gradu u kome živi oko 4 500 Crnogoraca“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su Crnogorcima putem video poruke Dan Državnosti čestitali ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić i predsjednik opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić.

Događaju je prisustvovao i predstavnik Uprave za dijasporu, Zoran Đukanović, a crnogorski ministar kulture, Pavle Goranović poslao je telegram čestitke koji je pročitan.

„Svi oni su čestitali crnogorcima formiranje Nacionalnog savjeta i Dan državnosti i izrazili spremnost za pružanje podrške projektima koji imaju za cilj očuvanje tradicije, kulture i običaja“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: