Održan deseti jubilarni ”Petrovdanski vijenac”

"Naša školska porodica biva sve brojnija zahvaljujući prosvetnim radnicima i njihovom entuzijazmom kojim pothranjuju učeničku ljubav za stvaralaštvom. Sve to zajedno čini da konkurs zaživi i živi," kazala je Žugić
68 pregleda 0 komentar(a)
Petrovdanski vijenac, Foto: Obrad Pješivac
Petrovdanski vijenac, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.07.2015. 12:34h

Fondacija Vukove zadužbine Žabljak, Šavnik i Plužine i OŠ ”Dušan Obradović” u Žabljaku u nedjelju je u Spomen parku “Vukovi korijeni” u Petnjici kog Šavnika organizovala deseti jubilarni ”Petrovdanski vijenac”, skup na kome su učenicima starijih razreda osnovnih škola u Crnoj Gori uručene nagrade koje su, prema odlukama žirija, osvojili na konkursu za literalne, likovne radove, vez i suvenire.

Jubilej je bio povod da se nagrade i zaslužni obrazovni kolektivi i pojedinci.

U konkurenciji literarnih radova đaka sedmog razreda, na temu „Čovjek je dio a ne gospodar prirode“, prva nagrada otišla je u ruke Milice Krstajić iz OŠ „Dušan Obradović, druga Anđeli Savićević, OŠ „Jagoš Kontić“ iz Straševine kod Nikšića a treća Dariji Miljanić OŠ „Oktoih“ Podgorica. U konkurenciji osmih i devetih razreda, na teme „U zavičaju Vukovih predaka“ i „Moje buduće zanimanje“, najbolja je Suzana Jocović OŠ „Bogdan Kotlica“ iz Boana kod Šavnika, druga Jovana Lučić iz škole „Dašo Pavličić“ iz Herceg Novog a treći je Balša Banović iz „Oktoiha“.

U konkurenciji likovnih radova prva je Mia Bulatović iz „Oktoiha“, druga Sara Radulović iz iste škole a treća Aleksandra Mugoša iz OŠ „Vlado Milić“ iz Podgorice.

Pod motom „Iz riznice starih zanata“, prva nagrada za rukotvorine pripala je Marku Kljajeviću iz OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja, druga Suzani Jocović OŠ „Bogdan Kotlica“ iz Boana a dvije treće Nikoli Femiću „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja i Nikoli Ćetkoviću, učeniku Obrazovnog centra iz Šavnika.

Pobjednice u kategoriji vezenih radova su Erna Kajević i Danica Čoković iz OŠ Marko Miljanov iz Bijelog Polja dok je druga nagrada otišla njihovoj drugarici iz iste škole Marijani Šutović.

Deset godina rada dalo je mjesta da organizatori naprave osvrt i dodijele povelje školama koje su u kontinuitetu učestvovale na konkursima i doprinijele da njihovi đaci osvoje najviše nagrada. Odluka je da povelje povodom jubileja pripadnu OŠ „Oktoih“, „Pavle Rovinjski“, „Sutjeska“ i „Vlado Milić“ iz Podgorice, „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja, „Ratko Žarić“ i „Luka Simonović“ iz Nikšića, „Anto Đedović“ iz Bara, Obrazovnom centru iz Plužina i OŠ „Dušan Obradović“ iz Žabljaka.

Za doprinos i aktivno učeće svih ovih godina povelja će se dodijeliti i Veselinu Vukićeviću, ranijem direktoru OŠ „Dušan Obradović“ a sada predsjedniku Opštine Žabljak i Miodragu Matickom, predsjedniku Skupštine „Vukove zadužbine“ iz Beograda.

"Naša školska porodica biva sve brojnija zahvaljujući prosvetnim radnicima i njihovom entuzijazmom kojim pothranjuju učeničku ljubav za stvaralaštvom. Sve to zajedno čini da konkurs zaživi i živi," kazala je predsjednica Fondacije za tri durmitorske opštine Anka Žugić.

Skupu su prisustvovali predsjednici okodurmitorskih Opština Veselin Vukićević, Mijomir Vujačić i Mijuško Bajagić, i upravnik „Vukove zadužbine“ iz Beograda Ljubomir Milutinović.

Program je upotpunio nastup KUD „Radoje Dakić Brko“ iz Žabljaka i naradnog guslara, Žabljačanina Ivana Bulića.

Bonus video: