Na Ljubotinju održana centralna svečanost povodom Dana državnosti

Na spomenik palim borcima sa Ljubotinja, koji je obnovljen u susret prazniku, vijence su položili predstavnici SUBNOR Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vojske Crne Gore, Prijestonice Cetinje, Mjesne zajednice "Ljubotinj", kao i članovi SUBNOR Opštine Bor, Republika Srbija
414 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2015. 12:29h

U mjestu Ljubotinj, u organizaciji SUBNOR Crne Gore i Prijestonice Cetinje održana je centralna svečanost povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Svečanosti su prisustvovali brojni građani, a među njima i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik SUBNOR Crne Gore Andrija Nikolić.

Na spomenik palim borcima sa Ljubotinja, koji je obnovljen u susret prazniku, vijence su položili predstavnici SUBNOR Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vojske Crne Gore, Prijestonice Cetinje, Mjesne zajednice "Ljubotinj", kao i članovi SUBNOR Opštine Bor, Republika Srbija.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović naglasio je značaj 13. jula, kao datuma koji ima posebnu težinu u crnogorskoj istoriji.

"Ovaj datum, prije svega, treba da nas podsjeti na tekovine antifašizma, a time i na ideje sloge i zajedništva - koje su ukorijenjene u našoj prošlosti, na koje se oslanja naša sadašnjost, i bez kojih nema budućnosti. Iz tog narodnog zajedništva, uostalom, proistekao je 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora stekla međunarodno priznanje. A crnogorska sloga motivisala je hrabre ustanike da 13. jula 1941. godine krenu u otpor okupatoru - kao prvi nosioci iskre slobode u utamničenoj Evropi".

"Ideja slobode, kao ideja koja spaja, za Crnogorce je, zahvaljujući snažnim događajima, oduvijek predstavljala izraz zrelosti, stvar principa i tradicije. Tako je i sa 13. julom - datumom kojeg se sjećamo sa posebnim poštovanjem, ali i sa svim našim precima, sviknutim na iskušenja i stradanja, čije je slobodarsko djelo, za nas, uzor i vodilja", rekao je Bogdanović.

On se osvrnuo i na značaj odreda sa Ljubotinja i Gornjeg Ceklina, koji su neposredno po ustanku, u mjestu Košćele, zaustavili ofanzivu okupatorskih snaga.

Predsjednik cetinjskog UBNOR-a Stevan Radunović je kazao da mu je posebno drago što se praznik ove godine obilježavamo baš na Ljubotinju:

"Ispred spomenika borcima palim u oslobodilačkom ratu i narodnoj revoluciji. Ljubotinj je to zaslužio doprinosom koji je dao NOB-u. Ako bi taj doprinos mjerili brojem učesnika, brojem prvoboraca, narodnih heroja, visokih oficira, komandanata i komesara i brojem onih koji su, nažalost, poginuli u toj borbi, prema broju stanovnika, vjerujem da nema dijela tadašnje Jugoslavije koji bi bio ispred Ljubotinja ili ravan njemu. U drugom svjetskom ratu ostvarena je pobjeda nad fašizmom, ali to ne znači da je on za svagda iskorijenjen. Stoga smo dužni da ideju antifašizma njegujemo i razvijamo. To je naš dug prema borcima koji su izvojevali tu pobjedu i naša obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama", kazao je Radunović.

Posjetioci u Ljubotinju, nakon svečanosti, ispratili su i sadržajan umjetnički program.

Galerija

Bonus video: