Solana počela da dobija svježu morsku vodu nakon dvije godine

Protok kroz kanala u početku biće nešto manji, jer kako su "Vijestima" kazali iz tima koji je radio remont, rad novog motora i remontovane pumpe moraju u cjelosti biti stabilizovani da bi radili punim kapacitetom
4 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2015. 09:35h

Ulcinjska Solana od jutros je počela da dobija svježu morsku vodu sa remontovanog crpnog postrojenja u Đeranama, prvi put nakon što su joj prije skoro dvije godine i formalno oduzete koncesije na korišćenje tog resursa.

Remont pumpe, kapaciteta 1.500 litara u sekundi, trajao je neočikavano dugo jer je njeno stavljanje u funkciju dogovoreno na najvišem nivou još prije nekoliko mjeseci.

Za opravku pumpe, koja će u bazene Solane upumpavati svježu morsku vodu ne zbog prozvodnje već održivosti ekosistema i biodiverziteta, Vlada je nakon pritiska evropskih parlamentaraca i ambasadora izdvojila 160 hiljada eura a UNDP 40.000.

Protok kroz kanala u početku biće nešto manji, jer kako su "Vijestima" kazali iz tima koji je radio remont, rad novog motora i remontovane pumpe moraju u cjelosti biti stabilizovani da bi radili punim kapacitetom.

Tokom remonta, za sada nepoznati počinioci ukrali su ventilator pumpe što je dovelo do kašnjenja opravke kao i brojni problemi sa naponom prilikom probnih aktivnosti.

Galerija

Bonus video: