Građani se žale: I dalje nema ljekova protiv visokog pritiska

Fale i pojedini vitamini i minerali, ali i ljekovi za liječenje prostate, potvrđeno je “Vijestima”
89 pregleda 8 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.07.2015. 06:39h

Zaposleni u državnim apotekama tvrde da se situacija u odnosu na prethodni period stabilizovala, ali da i dalje fale ljekovi protiv visokog krvnog pritiska, kao što su “tritace” i “monopril”, pojedini vitamini i minerali, ali i medikamenti za liječenje prostate.

Većina ljekova koji nedostaju su iz grupe medikamenata koji djeluju na kardiovaskularni sistem, a koje građani, prema izvještaju Agencije za ljekove, godinama najviše troše.

Iako je, prema riječima nadležnih, projekat “Sa receptom i u privatne apoteke uspio” građani tvrde da do pojedinih ljekova koji su propisali izabrani doktori ne mogu doći ni po pola godine.

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Perić smatra da je projekat Fonda za zdravstveno osiguranje dobra ideja, koja nije zaživjela na zadovoljavajući način.

Prema njegovim riječima, ostvaren je pomak, ali to nije dovoljno jer se građani svakodnevno suočavaju sa tim da ni u privatnim apotekama na recept ne mogu da dobiju značajan broj ljekova.

Perić smatra da direktor Fonda Kenan Hrapović treba da obiđe privatne apoteke i vidi sa čime se suočavaju građani, pa tek nakon toga da daje optimistične izjave da je projekat uspio.

On je podsjetio na dug od 24 miliona eura prema dobavljačima ljekova, koji su “prijetili obustavom isporuke ako im se ne uplati 17 miliona”.

“U međuvremenu je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje tri puta tražio informaciju od Ministarstva zdravlja na ovu temu i nije je dobio”, upozorio je Perić dodavši da članovi tog skupštinskog tijela nemaju informaciju kakav je status svega toga.

On je naglasio i da situacija sa tenderima za nabavku ljekova dobija “groteskne razmjere”, jer “tako važne nabavke u suštini padaju zbog tehničkih detalja”.

Perić smatra da čelni ljudi zdravstvenih institucija moraju razumjeti da lijek nije obična roba već nužna potreba:

“Do tada, kada je riječ o projektu 'S receptom u privatne apoteke' slobodno možemo reći da on polako ulazi u fazu koja bi se mogla opisati rečenicom:Operacija uspjela, pacijent umro”.

“Tonocardin” - “doksazosin” uskoro u apotekama

Jedan od penzionera koji se obratio “Vijestima” ispričao je da tablete “tonocardin” nije mogao nekoliko mjeseci da dobije na recept u državnim, ali ni u privatnim apotekama.

Kako je pojasnio, u “Montefarm” apotekama tog medikamenta dugo nije bilo, dok u privatnim “ne žele bez novca da mu daju lijek”.

Iz “Montefarma” su saopštili da su tablete “tonocardin” - “doksazosin” koje se koriste za liječenje uvećane prostate i visokog krvnog pritiska, bile deficitarne, jer ih niko nije ponudio na prethodnom tenderu.

Dobra vijest iz te zdravstvene ustanove je da je “doksazosin” od dva miligrama ponovo na raspolaganju pacijentima u većini apoteka od ove sedmice.

Odgovorili su i da trenutno ima dovoljno ljekova za asmatičare i dijabetičare.

Bonus video: