Sela u Rovcima noćima bez struje

Bilo je mnogo manje prekida nego što bi, statistički, bilo očekivano, navode iz CEDIS-a
158 pregleda 0 komentar(a)
Rovci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rovci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.10.2018. 06:35h

Sela na području Rovaca minulih petanestak dana tokom noći, gotovo redovno, nemaju struju, tvrde tamošnji mještani.

Kažu da struja nestaje oko 22, pa su u mraku do narednog jutra u sedam sati. Tako je, kažu, u svim rovačkim selima, a do sada nijesu dobili odogvor od nadležnih iz Elektroprivrede (EP) zbog čega im je snabdijevanje električnom energijom neredovno.

“Sela Gornje i Donje Morače, koja se vide od naših kuća, za to vrijeme imaju struju. Ne znamo o čemu se radi i konačno bi neko trebalo da nam da objašnjenje. Imamo razumijevanja za dnevna isključenja, ako je riječ o radovima na mreži ili nečem sličnom, ali je neshvatljivo zbog čega se to dešava tokom noći. Jasno je da tada nije moguće otklanjati kvarove. Imamo utisak da neko u Manastiru Maorača, samo “odvije” osigurač i isključi nam struju, iz ko zna kojih razloga”, kažu mještani.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) “Vijestima” su kazali da je u desetak dana septembra, iako ne svakodnevno, bilo problema na mreži koja napaja područje Rovaca, ali i ostala moračka sela.

“Problemi su nastali kao posljedica nevremena. I pored loših meteoroloških uslova koji ne pogoduju nadzemnim vodovima, na dalekovodu Rovca bilo je mnogo manje prekida nego što bi, statistički, bilo očekivano”, navode iz CEDIS-a.

Prekide u napajanju električnom energijom, kažu, imali su 21, 22. i 26. septembra u ponoćnim satima i ti kvarovi su sanirani u ranim jutarnjim časovima. I na ostalom dijelu nadzemne mreže koja vodi prema moračkim selima, kažu u CEDIS-u, imali su problem slične vrste.

“Naše ekipe su kvarove sanirali u zadatim rokovima i nije bilo dužih beznaponskih stanja u toku tih dana. Zbog razuđenosti područja kroz koja prolaze, dalekovodi koji distribuiraju električnu energiju, naročito prema sjeveru Crne Gore, veoma su dugi. Pritom, njihove trase su uglavnom nepristupačne jer se prostiru preko planina, prevoja i šuma. Rad na takvim objektima je izuzetno težak, a pri nepovoljnim vremenskim uslovima kakvi su i bili krajem septembra, rad naših ekipa je i izuzetno rizičan”.

Bonus video: