Herceg Novi: Niko neće da uči za frizera, kuvara i konobara

Plata konobara kreće se od 300 do 600 eura, plus bakšiš a kuvara od 800 do 1.500 eura. Poslodavci u sezoni traže provjerene stručnjake sa višegodišnjim iskustvom, posebno kada je riječ o kuvarima
447 pregleda 4 komentar(a)
SMŠ Ivan Goran Kovačić, Foto: Slavica Kosić
SMŠ Ivan Goran Kovačić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.07.2015. 18:28h

Zbog slabog interesovanja svršenih osnovaca nakon prvog upisnog roka u Srednjoj mješovitoj školi (SMS) „Ivan Goran Kovačić“ nisu formirana odeljenja prvog razreda za zanimanja frizer, kuvar i konobar za trogodišnje školovanje.

Formiranje tih odjeljenja zavisiće od interesovanja učenika u avgustovskom upisnom roku. Prekobrojnih je bilo u ugostiteljskoj školi za zanimanje tehničar kulinarstva u kojoj je predviđeno 15 mjesta, a prijavilo se 24, dok je za tehničara usluživanja konkurisalo svega šest svršenih osnovaca, a predviđeno je 15 mjesta.

“Poslodavci najčešće traže kuvare za završenom četvorogodišnom školom”, objašnjava Momir Dragičević direktor SMS. Zbog liberalnije politike upisa na fakultete, sve je manje interesovanje za trogodišnje škole. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, mnogi tehničari kulinarstva opredijeliće se za nastavak školovanja na fakultetima za menadžment, pravo ili neki drugi.

Iako se u Herceg Novom, kao i u drugim bokeljskim opštinama najavljuje gradnja ili je već u toku, značajnih turističkih kompleksa, kao Portonovi u Kumboru, gdje se očekuje zapošljavanje velikog broja ugostiteljskih radnika, među njima i konobara i kuvara, mladi Novljani u tom poslu ne vide svoju budućnost. Od 1.950 sezonskih radnika u Boki Kotorskoj najveći broj posao je našao u ugostiteljstvu, a najviše su se tražili, upravo kuvari i konobari i pomoćni radnici.

Direktor Biroa rada u Herceg Novom Stevo Lazarević kaže da problem nezaposlenosti umnogome rješava dolazak sezone, ali ističe i nesklad između ponude i potražnje na bokeljskom tržištu rada.

“Na jednoj strani imamo značajne potrebe za kadrovima u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini i građevinarstvu, a sa druge strane jednu nepovoljnu starosnu strukturu nezaposlenih na evidenciji Zavodaza zapošljavanje. Među nezaposlenima, ovih zanimanja, na evidenciji preovlađuju uglavnom stari i bolesni - nesposobni za rad. Među mlađim nezaposlenim konobara koji ne žele da rade u struci, uglavnom su oni koji su to zanimanje odabrali “tek da bi završili neku školu, bez želje da rade kao konobari”, objašnjavaju u hercegnovskom Birou rada ZZZCG.

Mladi konobar koji već desetak godina radi u jednom objektu u centru Herceg Novog kaže da to nije lak posao, ali se može dobro zaraditi. Plata konobara kreće se od 300 do 600 eura, plus bakšiš a kuvara od 800 do 1.500 eura. Poslodavci u sezoni traže provjerene stručnjake sa višegodišnjim iskustvom, posebno kada je riječ o kuvarima.

Najviše kanidata za tehničara

U Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u prvom upisnom roku za gimnaziju u kojoj je konkursom predviđeno 120 mjesta, prijavilo se 105 učenika za zanimanje ekonomski tehničar za koje je predviđeno jedno odeljenje od 31 učenika, a za turističkog tehničara 33 učenika dok je za fizioterapeutskog tehničara konkurisalo 27 učenika, a predviđeno je jedno odjeljenje.

Najveće interesovanje vladalo je za zanimanje građevinski tehničar gdje su za 30 mjesta konkurisala 34 učenika.

Bonus video: