Burom smijeha publika ispratila žabljačku premijeru "Gorčila"

Nakon pjesničkog matinea otvorena je izložbena postavka o Božidaru Žugiću, oficiru vojske kraljevine Jugoslavije, koji je 13. aprila 1941. ne prihvatajući predaju formacije u kojoj se nalazio ubio svog starješinu i njemačkog oficira i ne prihvatajući da je život najvrijednija stvar, poginuo za ideale slobode
102 pregleda 2 komentar(a)
Dani planinskog cvijeća, Gorčilo, Foto: Obrad Pješivac
Dani planinskog cvijeća, Gorčilo, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.07.2015. 15:38h

Premijerom filma “Gorčilo” režisera Milana Karadžića, puna sala Centra za kulturu sinoć je pažljivo i često sa burom smijeha ispratila žabljačku premijeru filma originalnog naslova “Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš”, a po završetku projekcije burnim aplauzima nagradila režisera Milana Karadžića i aktere komedije Milutina Mimu Karadžića, Dubravku Drakić, Mladena Nelevića, Bora Krivokapića...

“Gorčilo” je otvorio tradicionalnu kulturno-zabavnu i sportsku manifestacija “Dani planinskog cvijeća”, koju organizuju Opština Žabljak, Centar za kulturu i lokalna Turistička organizacija, koja je danas nastavljena poetskim matineom i dodjelom nagrade najboljem mladom pjesniku. Ove godine je to žabljačka gimnazijalka Dajana Motika Raonić.

Njene stihove žiri je odabrao kao najbolje, poput mnogih žirija u raznim obrazovnim oblastima. Izdvaja se grand pri nagrada, za gipsani reljef Durmitora, sa kojim je u paru sa svojom vršnjakinjom, i profesorom učestvovala, u Sofiji, na trećem međunarodnom konkursu „Kras pod zaštitom-poklon za buduće generacije“ koje je organizovao Nacionalni institut za geofiziku, geodeziju i geografiju pri Bugarskoj akademiji nauka i Fondacija Centar za karstologiju „Vladimir Popov.

Nakon pjesničkog matinea otvorena je izložbena postavka o Božidaru Žugiću, oficiru vojske kraljevine Jugoslavije, koji je 13. aprila 1941. godine ne prihvatajući predaju formacije u kojoj se nalazio ubio svog starješinu i njemačkog oficira i ne prihvatajući da je život najvrijednija stvar, poginuo za ideale slobode.

Osim ove stalne postavke i projekcije dokumenatrnog filma o njemu, na njega i djelo podsjeća bista pored mosta na Tari ali i neprekidno traje nedoumica da li je Božidarov čin prvi ustanički gest na prostorima nekadašnje države.

Poetsko veče okupiće večeras na desetine pjesnika na kazivanje svojih stihova i druženje u ambijentu ovog turističkog centra.

Bonus video: