Amfilohije pisao Bogdanoviću: Da li je moguće da ne shvatate da širite vjersku mržnju

On je upitao Bogdanovića kako je moguće da kao gradonačelnik Cetinja drži zvanične i svečane govore pred “tim ljudima koji su kanonski raščinjeni u Italiji, Carigradskoj Patrijaršiji, nepriznati ni od koga u Pravoslavnoj Crkvi”
81 komentar(a)
Nedjelja Pravoslavlja, Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Nedjelja Pravoslavlja, Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 11.07.2015. 14:02h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je Aleksandra Bogdanovića da kaže u ime kog grada je kao gradonačelnik Cetinja, prije dvije godine, podržao gradnju objekta u Lovćenskoj ulici i nazvao je “obnovom onog što smo zaboravili i povratkom svegašto nam je pripadalo”.

Amfilohije je u pismu Bogdanoviću naveo da ga to pita jer je riječ o, kako je rekao, takozvanom crkvenom objektu, koji nikakvu vezu nema sa Cetinjskim manastirom, ni sa Pravoslavnom Crkvom kome on vjekovima pripada, a koji se, kao takav, po prvi put gradi u Cetinju.

“Pitam Vas još i ovo: u ime koje prestonice ste više puta svojim prisustvom podržali bivše sveštenike koji su se odvojili i od Manastira i od ćivota Svetog Petra, i od Oktoiha, i prave neku svoju, samo njima znanu crkvu”, naveo je Amfilohije u pismu.

On je upitao Bogdanovića kako je moguće da kao gradonačelnik Cetinja drži zvanične i svečane govore pred “tim ljudima koji su kanonski raščinjeni u Italiji, Carigradskoj Patrijaršiji, nepriznati ni od koga u Pravoslavnoj Crkvi”.

“I koji sada ovdje prave neku „novu crkvu“, koja nema nikakve veze sa vjekovnom Cetinjskom mitropolijom, a nikada, nijednom, za sve ove godine Vašeg upravljanja gradom, ne dođoste u Cetinjski manastir, u Mitropoliju, u Cetinjsku bogosloviju, ili makar u crkvenu Narodnu kuhinju (koja svaki dan hrani 150 gladnih Cetinjana) da se obratite jednom jedinom riječju!?”, istakao je Amfilohije.

On je upitao Bogdanovića na osnovu čega zaključuje i javno objavljuje, da objekat koji finansira deklarisani zaljubljenik u „Titovu štafetu mladosti“ – predstavlja „obnovu crnogorske duhovnosti“.

“A istovremeno se ponašate kao da Cetinjski manastir ne postoji, i u njega dolazite isključivo privatno, da se nikada nijeste javili ni mitropolitu ni igumanu, ignorišući ćivot Svetog Petra i njegove vjekovne čuvare. Sve Vas ovo pitam, ne zbog toga što želim da utičem na Vaše lične afinitete i opredjeljenja, nego zbog značajne javne, društvene funkcije koju vršite, i koja se, ovakvim Vašim djelovanjem degradira”, naveo je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko primorski upitao je Bogdanovića i da li je moguće da ne shvata da takvim svojim ponašanjem, u svojstvu gradonačelnika, širi vjersku mržnju, podržava najdublju i najopasniju diobu među pravoslavnim stanovništvom Cetinja i Crne Gore, prvi put projavljenu u njenoj dugovjekovnoj istoriji?

Amfilohije je upitao Bogdanovića da li stvarno misli da se budućnost Cetinja i Crne Gore može graditi na, kako je naveo, takvoj mržnji i na partijsko-ideološkim podjelama i sitnosopstveničkim interesima?

Amfilohije je poručio Bogdanoviću da ima u vidu, ako je kršten i u Boga vjeruje, da se time odriče Boga i Svetog Petra i pljuje na Časni Krst Hristov koji se čuva u ćivotu Svetoga Petra, navlačeći prokletstvo na sebe i svoje potomstvo, na naš grad i cijelu Crnu Goru.

“Ako li nijeste kršten i u Boga ne vjerujete, time se odričete svojih zakonskih obaveza prema svim građanima ovog grada, gazeći pravdu i poštenje i zloupotrebljavajući svoj položaj, na štetu grada i Crne Gore, i svoju sramotu. Kako kaže bogomudri Apostol Pavle: ”Sve mi je slobodno, ali mi nije sve nakorist.” U našem narodu imaona slična izreka: možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete”, poručio je Amfilohije.

Bonus video: