Ovako izgleda nova turistička atrakcija Cetinja - Lipska pećina (GALERIJA)

Jednako je važno pomenuti i da će turisti koji se odluče da posjete Lipsku pećinu moći da biraju tri vrste tura. Prva je porodična tura, druga je za istraživače, dok će treća biti i najekstremnija i namijenjena je 'tragačima'
693 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2015. 14:58h

Uoči početka rada, koji slijedi 13. jula, u Lipskoj pećini danas je upriličen organizovani obilazak za predstavnike medijskih kuća.

Priliku da u sklopu organizovane posjete zvanično budu prvi posjetioci tog speleološkog objekta, imali su brojni novinari, koji su Lipsku pećinu obišli zajedno sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem.

Posjeta prvom speleološkom objektu u Crnoj Gori koji je valorizovan u turističke svrhe trajala je oko jedan sat, tokom kojeg su predstavnici medija – uz obilazak – bili u prilici da se informišu o proteklim radovima, realizovanim kroz partnerstvo Prijestonice Cetinje i „Lipska pećina“ d.o.o.

Tokom događaja, naglašeno je kako Lipska pećina predstavlja sasvim inovativan segment u turističkoj ponudi Crne Gore, ali i da je riječ o primjeru uspješnog javno – privatnog partnerstva, od koje će brojne benefite imati cjelokupan grad.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što će Lipska pećina od 13. jula biti i zvanično u funkciji, čime će Cetinje dobiti još jedan značajan sadržaj na planu turizma.

“Kao što ste i sami mogli da vidite, u prošlom vremenu mnogo smo uložili u ovaj objekat, pa Cetinje od ovog ljeta u svojoj turističkoj ponudi ima jedinstven objekat. Stoga, za Cetinje i Crnu Goru – speleološki turizam od danas i zvanično postaje nova ponuda, a posebno me raduje što smo već suočeni sa velikim interesovanjem, kako turista, tako i samih agencija,” kazao je.

“Takođe, bitno je reći da će ova investicija u rezultirati povratom sredstava, s obzirom da će nam turističke posjete donositi direktan profit”.

Raduje ga što je valorizacijom Lipske pećine nastavljen trend uspostavljanja novih turističih segmenata u ponudi Cetinja.

“Posebno treba akcentovati da i ovom investicijom dobijamo nova radna mjesta, na kojima su već zaposleni naši mladi sugrađani – ali i da valorizacija Lipske pećine za rezultat već ima oživljavanje ovog područja. Dovoljno je pomenuti da je u neposrednoj blizini izgrađen jedan objekat, da je u toku i gradnja hotela – koji ste mogli vidjeti pri dolasku, ali i da su u toku pripreme za još neke slične projekte. Sve to jasno ukazuje da turizam može biti itekako stimulativan i za samo ruralno područje”.

On je najavio gradnju još jednog hotela na Njegušima.

Već imamo i sasvim konkretne planove koji se odnose na sljedeću godinu. Ono što me posebno raduje, jeste da smo sa svakom od tih investicija, uz razvoj turizma, dobili i nova radna mjesta – rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je da će za sve građane Cetinja do prvog avgusta ulaz u Lipsku pećinu biti besplatan, ali i da će u post-sezoni biti organizovano niz besplatnih posjeta za stanovništvo Prijestonice, počev od učenika cetinjskih obrazovnih ustanova.

Ispred privatnog partnera, kompanije „Lipska pećina“, prisutne je pozdravio menadžer Tomo Knežević.

“Sada i zvanično možemo kazati da je utroba zemlje u Crnoj Gori, otvaranjem Lipske pećine, dostupna svim našim građanima, ali i turistima. Jako smo zadovoljni realizacijom ovog projekta,” kazao je.

Jednako je važno pomenuti i da će turisti koji se odluče da posjete Lipsku pećinu moći da biraju tri vrste tura. Prva je porodična tura, druga je za istraživače, dok će treća biti i najekstremnija i namijenjena je 'tragačima'.

“Takođe, želim naglasiti i da će ulaznice za osnovni obilazak Lipske pećine, koje uz samu turu podrazumijevaju usluge parkinga i prevoza turističkim vozom, iznositi sedam eura. Shodno tome, možemo reći i da smo se opredijelili za pristupačne cijene, s obzirom da ulaz u slične objekte u inostranstvu košta znatno skuplje,” zaključio je.

Lipska pećina sa radom će početi u ponedjeljak, 13. jula, dok će sjutra veče biti upriličeno i svečano otvaranje.

Galerija

Bonus video: