Nikšić: Spaljeno lako oružje

“Širenje lakog i malokalibarskog oružja i dalje utiče na bezbjednost Zapadnog Balkana. Kako bi se ograničilo širenje nelegalnog lakog oružja, UNDP/SEESAC od 2002. godine pružaju podršku partnerima na svim nivoima u regionu”, kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
Oružje, vatra, Foto: Shutterstock
Oružje, vatra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2015. 14:23h

Crna Gora je, spaljivanjem 857 komada i 188 djelova lakog oružja u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću, obilježila 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Uništavanje oružja organizovalo je Ministarstvo, uz podršku Evropske unije i Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC).

“Ovim događajem, koji je podžala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori, Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Međunarodni dan uništavanja oružja je dan kada se svijet podsjeća na opasnost koju višak oružja, nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje predstavlja za crnogorsku sigurnost i bezbjednost.

“Širenje lakog i malokalibarskog oružja i dalje utiče na bezbjednost Zapadnog Balkana. Kako bi se ograničilo širenje nelegalnog lakog oružja, UNDP/SEESAC od 2002. godine pružaju podršku partnerima na svim nivoima u regionu”, kaže se u saopštenju.

Uništeno je pravosnažno oduzeto oružje i ono prikupljeno kampanjom Poštuj život, vrati oružje koju MUP sprovodi sa UNDP, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, Centrom za demokratsku tranziciju, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici.

Ciljevi kampanje su jačanje svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, smanjenje broja nelegalnog oružja u posjedu građana i njihovo informisanje o novinama u Zakonu.

“Građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, kao i da nekažnjivost za vraćanje oružja važi samo ukoliko se građanin na to dobrovoljno opredijeli.

“Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe oružje u ilegalnom posjedu, protiv građanina kod kojeg je oružje pronađeno biće podnijeta krivična prijava. Zakon o oružju je predvidio mogućnost legalizacije nelegalnog oružja”, kaže se u saopštenju.

Informacije o načinu legalizacije građanin može dobiti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.me ili u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove u svom gradu.

“Dok dobrovoljna predaja nelegalnog oružja nije vremenski ograničena, legalizacija je omogućena do marta 2017. godine, a s obzirom da je velikom broju građana isteklo važenje oružnog lista, dužni su da pribave novi”, poručujuju iz MUP-a.

Ministarstvo je, u skladu sa Zakonom o oružju, odredilo novi rok i građanima, kojima je isteklo važenje oružnog lista, bići upućeni pozivi da zahtjev za izdavanje isprave o oružju podnesu do 31. decembra.

“Ukoliko neko od građana iz opravdanih razloga ne može u ovom roku ispuniti zakonsku obavezu, dužan je da od MUP-a zatraži novi rok. Ako vlasnik oružja ne postupi na način i u navedenim rokovima, oružje će biti oduzeto”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: