4Life podržava odluku o smanjenju participacije za liječenje zavisnika

"Cijena tretmana igra značajnu ulogu pri odluci i motivaciji zavisnika i porodice da uđu u proces liječenja, te cijena koja je u visina plate najvećeg broja građana Crne Gore ne može biti adekvatna, što su nadležne institucije prepoznale"
51 pregleda 1 komentar(a)
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.07.2015. 11:44h

NVO 4Life je pozdravila odluku Upravnog odbora JU Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od droga "Podgorica" o smanjenju participacije u troškovima liječenja klijenata i njihovih porodica sa 333 na 230 eura.

"Kao organizacija koja se zalaže za besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije za zavisnike od droga, smatramo da je Odluka UO Kakaricka gora korak naprijed u procesu oslobađanja participacije klijenata i njihovih porodica, te da će u narednom periodu biti prostora za dalja ulaganja i napore svih društvenih subjekata koji djeluju u ovoj oblasti. Cijena tretmana igra značajnu ulogu pri odluci i motivaciji zavisnika i porodice da uđu u proces liječenja, te cijena koja je u visina plate najvećeg broja građana Crne Gore ne može biti adekvatna, što su nadležne institucije prepoznale", navodi se u saopštenju NVO 4Life.

Najveći broj porodica zavisnika je, kako navode, u stanju socijalne potrebe.

"Usljed takve situacije, emotivno i finansijski iscrpljene, te se porodice osjećaju nemoćno i beznadežno, odustaju od borbe i prepuštene same sebi, propadaju zajedno sa svojom djecom. Nastojanja nadležnih da se cijena umanji ukazuju na početak ozbiljne analize potrošnje, te analiza dobrog i ekonomičnog upravljanja državnim resursima, stoga se nadamo da će se racionalizacijom troškova pronaći prostora da se participacija korisnika vremenom ukine", kazali su iz NVO 4Life.

Bonus video: