Laureatima uručene Trinaestojulske nagrade

Đurković je nagradu dobio za dramsku trilogiju "Grci", Vesna Kilibarda za knjigu "Njegoš i Italija", a Srđan Vukčević za izložbu "Hipsonovo jezero"
385 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2015. 13:30h

Laureati Trinaestojulske nagrade uvijek omoguće svima da Crnu Goru vide u njenom velikom trajanju, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, navodeći da samo prave vrjednosti obezbjeđuju trajanje.

On je danas uručio Trinaestojulsku nagradu ovogodišnjim dobitnicima, dramskom piscu, Ljubomiru Đurkoviću, profesorici na Univerzitetu Crne Gore, Vesni Kilibarda i slikaru Srđanu Vukčeviću.

Đurković je nagradu dobio za dramsku trilogiju "Grci", Vesna Kilibarda za knjigu "Njegoš i Italija", a Srđan Vukčević za izložbu "Hipsonovo jezero".

Krivokapić je dobitnicima nagrade zahvalio što, kako je naveo, ime Crne Gore pronose kroz svijet.

“Laurati Trinaestojulske nagrade uvijek daju novu mogućnost da vidimo Crnu Goru u njenom trajanju. Svaka od vaših stvaranja otvori novi prozor svijetu koliko je osebujna Crna Gora. Više nego ikad vezujete Crnu Goru za njenu antičku dihotomiju”, rekao je Krivokapić.

Crna Gora je, kako je kazao, uvijek imala i osobine Sparte jer je bila spremna da se bori i gine za slobodu, ali i Atine jer je uvijek imala duhovnost.

"Mi smo uvijek znali da ne bi bilo spartanske Crne Gore, da nema atinske Crne Gore, a to je ona Crna Gora pravih vrijednosti i otvorena da čuje i istok i zapad", rekao je Krivokapić.

Zato, kako je naveo, Crnu Goru karakteriše mnogo različitosti na malom prostoru.

Kako je kazao Krivokapić, samo prave vrijednosti obezbjeđuju trajanje. “ 13. jul je simbol Crne Gore koja traje u vrijednostima”.

“Sparta nikad nije bila naša namjera, već naša nužda”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, i Njegoš je živio dihotomiju spartanske i atinske Crne Gore, kao i dihotomiju istoka i zapada.

Krivokapić je kazao da je i Njegoš na zapadu vidio uzor za institucije, kao i današnja Crna Gora koja teži integracijama.

Prema njegovim riječima, crnogorski stvaraoci dolaze iz malih država, ali imaju velika djela.

“Crna Gora će u NATO-u u biti veća nego ikad”, kazao je Krivokapić.

Đurković je zahvalio na dobijenom priznanju, navodeći da je to posebna čast jer nosi ime najbitnijeg datuma za Crnu Goru.

To mu je, kako je naglasio, najznačajnije priznanje u karijeri.

Kilibarda je kazala da je posebno zadovoljstvo što je nagradu dobila za knjigu o Njegošu i Italiji, jer je ona proizvod dvodecenijskog rada.

Vukčević je rekao da je stvaraoce naročito važno izvojevati slobodu i nezavisnost umjetnika, a u cilju vječne spomeni životima i nepresušnim inspiracijama za rad.

Član žirija, Dragan Koprivica, rekao je da je profilacija ovogodišnjih nagrada, kao splet tri uspješne priče u jednoj, "lijep pokazatelj prepoznavanja kulturnih koordinata Crne Gore".

Za Trinaestojulsku bila su nominovana 23 kandidata, predsjednik žirija bio je Dragan Vukčević, a članovi Predrag Ivanović, Dragan Koprivica, Ilija Vujošević i Milenko Popović.

Galerija

Bonus video: