Pojedini ljekovi će da pojeftine?

“Analiza je pokazala da postoje značajne mogućnosti za racionalizaciju što se tiče cijene, ali i kvaliteta ljekova”
5 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.07.2015. 05:54h

Cijena ljekova ubuduće će se određivati upoređivanjem sa cijenama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i za očekivati je da bar neki medikamenti pojeftine.

Uredbom o kriterijumima za formiranje maksimalne cijene, koju je juče usvojila Vlada, predviđeni su rokovi za izdavanje rješenja i obaveza javnog prikaza cijena na internet stranici Agencije za ljekove.

Piše i da će propis doprinijeti razvoju farmaceutskog tržišta i povećanja konkurencije, što je jedan od načina da se obezbijedi sigurnija dostupnost ljekova pacijentima.

“Analiza je pokazala da postoje značajne mogućnosti za racionalizaciju što se tiče cijene, ali i kvaliteta ljekova”, piše u dokumentu.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je predviđeno da direktore zdravstvenih ustanova, osim Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, imenuje i razrješava ministar zdravlja.

Sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić ocijenio je da je vrlo važna mjera uspostavljanja integralnog informacionog sistema u zdravstvu i ogranizovanje Stomatološke komore.

Propisano je da i drugi zdravstveni radnici mogu organizovati rad komora.

Predlogom je predviđeno i da građanin, kao isključivi vlasnik podataka iz svoje medicinske dokumentacije, odlučuje kako će isti da budu dostupni.

“Ograničenje dostupnosti podacima je moguće ukoliko nije u suprotnosti sa javnim interesom, a propisano je i na koji način zdravstveni radnik... može saopštiti te podatke...”, rekao je Kostić.

On je juče istakao da će zdravstveni sistem, u skladu sa juče usvojenom Nacionalnom strategijom, zajedno raditi sa NVO sektorom kako bi se izbjegle medicinske, socijalne i ekonomske posljedice HIV-a.

Kostić je istakao da je od početka epidemije HIV-a do kraja 2014. godine u Crnoj Gori registrovana smrt 41 osobe, 32 muškarca i devet žena.

“Većina umrlih, 68 odsto bilo je u dobi između 30 i 49 godina”, rekao je.

Nacionalnom strategijom za borbu protiv HIV-a i AIDS-a radiće se na stigmi i diskriminaciji, prevenciji, liječenju, njezi i podršci... a predviđena su istraživanja o teško dostupnim populacijama kod kojih je povećan rizik od obolijevanja.

Većinu mentalno oboljelih žele da liječe u mjestu prebivališta

Akcionim planom za unapređenje mentalnog zdravlja koji je juče usvojen trebalo bi da budu riješena nedovoljna edukovanost kadra, stigmatizacija mentalno oboljelih, nedostatak programa prevencije i promocije.

Cilj plana je i omogućavanje liječenja većine pacijenata u mjestu prebivališta, kao i unapređenje uslova smještaja i liječenja u Psihijatrijskoj klinici u Podgorici. Planirano je da se smanji broj pacijenata sa dugotrajnim boravkom u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti, kod Kotora.

Za sprovođenje propisa potrebno je oko 1,195 miliona eura.

Iz budžeta za ovu godinu biće izdvojeno više od 300 hiljada, a sljedeće oko 200.000.

Ostatak novca pokušaće da obezbijede kroz donacije i od kredita Svjetske banke.

Bonus video: